Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüreğir İl Örgütü binasına dün gece silahlı ve patlayıcı madde atılara yapılan saldırı, Adana İl Örgütü tarafından yapılan protesto edildi. İnönü Parkı'nda yapılan açıklamaya HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü katıldı. 

Açıklama öncesi polis, HDP binasının giriş ve çıkışlarını kapatarak, kitlenin parka gidişine izin vermedi. Açıklamanın HDP binası içinde yapılmasını istedi. Parka gitmekte direnen kitleye polis müdahale etti. Daha sonra kitle HDP binasının önünde açıklama yaptı. Eylemde "Faşizme karşı omuz omuza", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" ve "Biji berxwedana HDP'e" sloganı attı.

'BU OYUNLARA GELMEYECEĞİZ'

İlçe binalarına yapılan saldırıya dair konuşan HDP Yüreğir İlçe Eşbaşkanı Durmaz Özmen, "Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. HDP'ye sıkılan kurşun, HDP'ye atılan molotof, ülkemizin barışına, özgürlüğüne ve halkların kardeşine sıkıldı" diye konuştu. 

Açıklamada konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, polisin engelleme girişimlerine tepki göstererek, farklı siyasi parti ve sivil toplum kurumlarının dayanışmasına dikkat çekti. Hatimoğulları, “Bu dayanışmanın bir anlamı var. Bu dayanışma Türkiye Demokrasisine sahip çıkma dayanışmasıdır. Bu dayanışma bu ülkeyi ceberut bir iktidardan kurtarmak için gösterilen dayanışmadır. Bu dayanışma insanların barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşam için bir dayanışmadır” dedi.

'KANLI PLANLAR DEVREDE'

Deniz Poryaz’a yönelik katliama dikkati çeken Hatimoğulları, 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki saldırıları hatırlatarak, “Kanlı planlar devredeydi. Aynı akıl, aynı kaotik devreleri HDP ve demokrasi güçleri üzerinden yaşatmak istiyor. AKP iktidarına oy verenlere seslenmek istiyorum; Bunların baskılarının sebebi artan işsizlik ve yoksulluğun üstünü örtmektir” şeklinde konuştu.

'KORKUYORLAR'

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, açıklamanın yapılacağı alanın engellenmesine dair, “Adana Valisi ve Adana Emniyet Müdürü hukuk dışı uygulamalarda bulunuyor. Bizim her yerde istediğimiz gibi açıklama yapma hakkımız var. Bizi dar alanlara sıkıştırıyorlar çünkü korkuyorlar. Biz bu korku üzerine kendi beraberliğimizi geliştirerek bu ceberut iktidarından kurtulmak için çaba içerisinde olacağız” ifadesinde bulundu. 

CHP: DAYANIŞMA SÜRECEK 

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi de, “Dün Yüreğir’de HDP İlçe Örgütü’ne yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. AKP-MHP iktidarının bu tutumu yeni değil. Bunu engellemek için demokrasiye sahip çıkmak, dayanışma göstermek her yurttaşın görevi. Faşizan bir yol izleyen siyasal iktidarı bir an önce başımızdan göndermek dayanışma ve hukuka sahip çıkmakla olur. Bu yüzden de dayanışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.  İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş ise, “Bu saldırı, sadece HDP’ye değil, tüm Türkiye halklarına, demokrasiye insan haklarına, toplumsal barışa yapılmış bir saldırıdır” dedi. 

Açıklamadan sonra HDP'li vekiller, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle saldırının gerçekleştiği HDP Yüreğir İlçe binasına geçerek, incelemelerde bulundu.

Açıklamaya katılan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri şunlar: “Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri, Cumhuriyet Halka Partisi (CHP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Halkevleri.”

HATAY

HDP İskenderu İlçe Örgütü de, ilçe binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla saldırıyı kınadı. Açıklamada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, saldırıyı yapan faillerin bulunup yargılanmasını isteyerek, "HDP demokrasi mücadelesinde kararlıdır. Yapılan saldırıyı ülkemize, halklarımıza, geleceğimize olan sevgimizi ve mücadele kararlılığımızı asla durduramaz" dedi.

URFA 

 HDP Urfa İl Örgütü, partinin Adana Yüreğir İlçe binasına yönelik saldırıyı protesto etti. Toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, AKP-MHP iktidarı tarafından hedef gösterilen partilerine yönelik saldırıların kesintisiz devam ettiğini belirtti. 

Çalışkan,“Şimdiye kadar birçok provokasyon planlamasına karşı partimiz demokrasi ve özgürlük yürüyüşünden vazgeçmemiştir, bundan sonra da vazgeçmeyecektir. HDP olarak demokrasi mücadelesini kararlı ve planlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.  

VAN

HDP Van İl Örgütü, Yüreğir İlçe binasına saldırıyı protesto etti. HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP’nin kent milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan’ın yanı sıra yüzü aşkın partili katıldı.

Partilerine yönelik saldırıların bununla sınırlı olmadığını belirten Sarısaç, "HDP geleneği bu saldırılar karşısında tek bir adım geri atmamıştır ve atmayacaktır” dedi. AKP-MHP iktidarının koltuğunu korumak için yüzünü Kürt sorunun barışçıl çözümüne değil mafyaya, karanlık senaryolara ve komplo teorilerine çevirdiğine dikkati çeken Sarısaç, AKP-MHP'nin tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtti. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen müzakere sürecine vurgu yapan Sarısaç, “Sayın Abdullah Öcalan ile sürdürülen barış masası devrildiği zaman AKP burada sonun başlangıcını yaşadı. Bugün de bu sonu yaşıyor” dedi.

Açıklama, alkışlar eşliğinde son buldu.