Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) dava açtı. “HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları” iddiasıyla hazırlanan iddianame, Yüksek Mahkeme’ye gönderildi.

AYM İDDİANAMEYİ İNCELEYECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesi AYM’ye gittikten sonra iddianame usul yönünden incelenecek. Ardından usul eksiklik olup olmadığına bakacak ve eksiklik olması durumudna tamamlanması için tekrar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderecek. Eksiklerin giderilmesi üzerine iddianamenin kabulü aşamasında tensip tutanağı hazırlanacak.

3’TE 2 ÇOĞUNLUK ŞARTI 

İddianamenin AYM’ye gönderilmesiyle birlikte hukuki süreç başlatıldı. Bundan sonraki süreçte AYM, Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapacak. AYM, kendisine gönderilen iddianame ve eklerini inceleyecek ve çeşitli oturumlarında incelemelerini yaptıktan sonra belirleyeceği bir tarihte yargılamaya başlayarak kararını verecek. 15 üyeden oluşan AYM, 3’te 2 çoğunlukla karar verebiliyor. 

KAPATMA YERİNE TEDBİR KONULABİLİR 

AYM, yargılama kapsamında kararını açıklamadan önce, HDP'den savunma isteyecek. Ardından Yüksek Mahkeme, HDP’nin kapatılmasına yönelik karar verebileceği gibi kimi tedbirler de alabilir. Mahkeme, HDP üyeleri ve kurucuları da dahil olmak üzere kimi HDP’liler hakkında siyaset yasağı koyabilir ya da Hazine yardımının kesilmesine karar verebilir. Siyaset yasağı getirecek kişilerin 5 yıl herhangi bir partiye üye olması ya da faaliyet göstermesi de engellenmiş olacak.

HDP AİHM’E BAŞVURABİLECEK

AYM’nin vereceği karar kesin ve bağlayıcı olacak. HDP’nin, AYM’nin kararına karşı başvurabileceği tek mekanizma ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de yürütmeyi durduramıyor ancak ihlal kararı verilebilir.