Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) dava açtı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP’ye kapatma davası açılmasına tepkiler, sosyal medyada Trend Topic (TT) oldu.

Birçok siyasetçi, gazeteci, insan hakları savunucusu, aydın ve yazar ile birçok sosyal medya kullanıcısı, #HDPhalktırKapatılamaz ve #GergerlioğluYalnızDeğildir etiketleriyle hem Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine hem de HDP’nin kapatılmasına tepkilerini gösterirken, HDP’yi sahiplenen paylaşımlar yaptı. O paylaşımlardan bazıları şöyle:

‘DEMOKRASİCİLİK OYUNU BİTTİ’

TİP Milletvekili Barış Atay: HDP’ye kapatma davası açılması ile AKP-MHP’nin demokrasicilik oyunu da sonunda bitti. Artık herkes için neyin içinde olduğumuz netleşmiştir. Bu açık faşizm dönemini dayanışarak, omuz omuza aşacağız ve bu faşist bloğu tarihin çöplüğüne göndereceğiz...

TRAJİKOMİK

Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Nesrin Nas: Kapatın kardeşim kapatın HDP’yi. 600 kişiye de siyasi yasak koyun. Sonuç değişmez. İnsanların içindeki asgari adalet duygusunu yok edemezsiniz. Bu kez milyonlar bir araya gelir parti kurar, siz yine karalar bağlarsınız. Yargıtay, HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruda, ‘HDP’nin devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak..’ cümlesi var. Devleti bir parti devleti haline getirenlere dokunulmazken, bu gerekçeyle HDP’nin kapatılması trajikomik olur.

‘DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLEMEZ’

Gazeteci Banu Güven: HDP'nin kapatılmasının yanında, 600'den fazla HDP'li hakkında siyasi yasak istenmiş. HDP'liler gelecek seçimlerde hiçbir varlık gösteremesin isteniyor. Bu kadar seçilmiş hapisteyken zaten demokrasiden söz edilemez, ama gelecek seçim en antidemokratik genel seçim olabilir.

Gazeteci Özlem Akarsu Çelik: Bu akşam da televizyonda tek bir HDP temsilcisi olmadan HDP konuşulacak.

‘26 YILDIR BİTİREMEDİNİZ’

Yazar Murat Uyurkulak: 1995'ten beri, HADEP'ten HDP'ye, oyumu hep barış, özgürlük, kardeşlik için kullandım... Seçmeni de oldum, üyesi de oldum, müşahidi de oldum, sandık kurulu üyesi de oldum... 26 yıldır bitiremediniz, bundan sonra da bitiremezsiniz.

‘HDP ÇOK DAHA GÜÇLÜ DÖNER’

Gazeteci Said Sefa: Kürd siyasi tarihindeki partilerin kapatılmasına yönelik kendi yazdıkları raporlarda ‘Parti kapatmak çare değil’ diye yazmışlar. Bunu yazanlar şimdi HDP’yi kapatmaya kalkıyor. 2023 onlar için hayat memat meselesi HDP için değil. HDP çok daha güçlü döner.

‘KORKMAYIN!’

Yazar Mustafa Sönmez: AKP, hiç bir haltı beceremese de bir şeyi becermiş görünüyor. ‘Öğrenilmiş çaresizlik’ zehrini topluma zerketti. HDP’yi kapatmak zor dediğinde, hemen ‘Ooo sen nerede yaşıyorsun, şunu, şunu yapmadı mı?’ Çürümüş, son demlerini çırpınarak uzatmaya çalışan bir örgüttür AKP. Korkmayın!"