Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 9’uncu kuruluş yıldönümü çok sayıda ilde coşkuyla kutlandı. Hakkari, Şırnak başta olmak üzere pek çok ilde kutlamalar çeşitli etkinlik ve açıklamalar eşliğinde gerçekleştirildi.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü, partinin 9’uncu kuruluş yıldönümünü kutladı.Parti binasında yapılan kutlamaya kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra onlarca yurttaş katıldı. Salona “Urfalıyız HDP’liyiz kazanacağız” pankartı asıldı. Kutlamanın açılış konuşmasını yapan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, zorluklarla bugüne geldiklerini belirterek, “Bu yılları alnımız ak bir şekilde geçirdik. Geleceğe umut bıraktık. Bu 9 yıl sadece 9 yıllık bir mücadele değil. Geleceğe umut bıraktık” dedi.

Ardından HDP’nin 9 yıllık mücadelesine dair sinevizyon gösterimi yapıldı. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise parti olarak 9 yılı direnerek geçirdiklerini söyledi. Tüm zorluklara rağmen boyun eğmediklerini dile getiren Sürücü, “Bizi sahiplenenler de bizi yalnız bırakmadılar. 2016 yılında bütün eşbaşkanlarımız ve 300 kişi gözaltına alındı. Kapımızı açacak kimse bırakmak istemediler ama halk gelip partisinin kapısını açtı” dedi.

Kulama, müzikler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

HAKKARİ

HDP’nin 9’uncu kuruluş yıldönümü Hakkari İl Örgütü tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Kutlamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir, “Partimizin önünü kesmeye çalıştılar ama başaramadılar. HDP gittikçe büyümeye devam ediyor” dedi. Program pasta kesiminin ardından halaylarla son buldu.

Kutlamaların en renkli geçtiği ilçe ise Yüksekova oldu. Yüksekova’da yapılan kutlamalara ise, HDP Hakkari milletvekilli Sait Dede, yerine Kayyım atanan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari üyesi avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şube yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Program öncesi ilçe örgütünün bulunduğu sokak polisler tarafından ablukaya alındı. Ablukaya rağmen yüzlerce kişinin katılım sağladığı kutlama saygı duruşuyla başladı. Kutlama programında konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, “15 Ekim sadece partimizin kuruluşu değildir, Türkiye'yi 2 kutup arasına sıkıştırılmak isteyen iktidarların halklara çıkmaz olarak dayattığı sistemin yerle bir ediliş günüdür” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından programda  Halkın Emek Partisi (HEP)’ten HDP’ye geçen süreci anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jîyan Nabe”, “Bijî Berxwedana Zindana”, “Jin Jîyan Azadî”, “HDP halktır Halk Burada” ve “Selam Selam İmralı'ya bin Selam” sloganlar atıldı. Düzenlenen sinevizyon gösteriminin ardından üzerinde, “HDP 9 Yaşında” yazılı pastayı Barış anneleri kesti. Kutlama çekilen halaylarla son buldu.

HDP Şemdinli İlçe Örgütü de kutlama yaptı. İlçe binasında düzenlenen kutlamada üzerinde  “9 salîya HDP pîroz be” yazılı pastanın kesimi yapıldı.

ŞIRNAK

HDP Cizre İlçe Örgütü, partilerinin 9’uncu kuruluş yıl dönümünü parti binalarının önünde büyük bir coşkuyla kutladı. Şölene Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Parti binasının duvarına, "HDP 9 Yaşında" pankartı asılırken sık sık “HDP halktır halk burada”, “Bijî berxwedana HDP” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Şölen alanı da HDP'nin rengarenk bayraklarıyla donatılırken, yurttaşlar da giydikleri ulusal kıyafetleriyle alanı renk cümbüşüne çevirdi.

Yüzlerce çevik kuvvet polisi ve onlarca zırhlı aracın yığdırıldığı alanı dolduran yurttaşlar, çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. Şölende halaya duran yurttaşlar, alkış ve zılgıtlarla coşkulu bir şekilde partilerinin kuruluşunu kutladı.

Kısa bir açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, polisin şölen alanı etrafında oluşturduğu barikatı işaret ederek, bu barikatın halkı durduramayacağını söyledi. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde Botan’ın öncü olduğunu belirten İmir, halkın HDP’yi sokaklarda sahiplendiğini ifade etti.

Şölen çekilen halaylar ve atılan zılgıtlarla sona erdi.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü, partilerinin 9’uncu kuruluş yıldönümüne ilişkin etkinlik düzenledi. Gün boyu kentteki sivil toplum örgütleri, siyasi parti, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri, kadın kurumları yanı sıra çok sayıda kurum ile dernek temsilcisi il binasına gelerek dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyaretçileri, HDP İl Eşbaşkanları Mehmet Alış ve Gülbahar Şöfer ile parti yöneticileri karşıladı.