1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen işçiler, emekçiler ve kitle örgütleri, pandemi dolayısıyla alınan yasak kararı ile karşılaştı. Yasağa rağmen Taksim’e girmek isteyenler engellendikleri polislerin müdahalesine maruz kaldı. Yapılan müdahale sırasında işkenceye varan şiddet görüntüleri ortaya çıktı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Taksim'e çıkmaya çalışan toplam 212 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine götürüldü.

Gözaltına alınanların ifade işlemleri devam ederken Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz Kaya ve Oya Ersoy geldikleri Emniyet binası önünde açıklama yaptı.

Milletvekillerinden Züleyha Gülüm, gözaltına alınanların başlanan ifade işlemlerin ardından serbest bırakılacakları bilgisini paylaştı.

Gülüm, "Avukat arkadaşlarımız burada. İşçilerin, emekçilerin pandemiye rağmen çalıştırıldığı, kalabalık ulaşım araçları ile gidip gelmek zorunda kaldığı bir süreçte pandemi bahane edilerek 1 Mayıs eylemleri yasaklanmaya, engellenmeye çalışıldı. Adına ‘tam kapanma’ denmesine rağmen işçiler her gün çalıştırılmaya ve ölümle karışı karşıya getirilirken 1 Mayıs'ın ve açık havada yapılacak etkinliklerin yasaklanması aslında iktidarın demokratik tepkiyi nasıl engellemeye çalıştığının göstergesi" dedi.

İŞKENCELİ GÖZALTI

Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya da, konuşmasında Taksim'e çıkmak isteyenlerin polislerce işkence ederek gözaltına alındığını dile getirdi. Kaya, "Polisler, insanları yerlerde sürükleyerek, sırt ve boyun bölgelerine dizleri ile basarak işkence ederek gözaltına aldılar. Ben ve diğer vekiller alandaydık. Gözlerimizin önünde işkence ile gözaltına alındılar” diye konuştu.

‘REJİMİN FOTOĞRAFI' 

1 Mayıs günü birçok hak ihlali yaşandığını ifade eden Milletvekili Oya Ersoy ise, "2021 yılı 1 Mayıs'ının fotoğrafını devlet İkizdere’de vermiştir. Bu 1 Mayıs fotoğrafı değil, rejimin fotoğrafıdır. Bir tarafta bütün olanağını sermaye için seferber edenler var. Bunun için jandarmayı bile seferber edenler var. Diğer yanda da direnenler var. Her türlü hak ihlalleri mevcut. Bunlar, bu rejimin gerçeğidir ama zulüm ile abat olunmaz" ifadelerini kullandı.