Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, 7 yıl önce Efrîn’den Federe Kürdistan Bölgesi’ne gitmeye çalışırken Azez sınırında kaçırılan Êzidî Cemal Abdo Kılli’nin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Uca’nın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, binlerce Êzidînin DAIŞ saldırısından kaynaklı katliama uğradığı ve farklı ülkelere sığındığı anımsatıldı.  

7 YILDIR HABER ALAMIYORLAR

Dijle İlyas ve 2 çocuğunun da bu Êzidî ailelerden olduğu, şu an İstanbul Bağcılar’da yaşamlarını sürdürdükleri belirtilen önergede, İlyas'ın Efrîn’den Erbil’e geçmeye çalışan eşi Cemal Abdo Kılli’nin Azez sınırında silahlı kişilerce kaçırıldığı kaydedildi. Önergede, “Azez şu an ise Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların denetiminde bulunmakta. Öte yandan, Dijle İlyas’ın bize aktardığı bilgiler; 7 senedir kendisinden haber alınamayan eşinin, Türkiye’de bir cezaevinde bulunduğu, ancak hangi cezaevinde olduğuna dair hiçbir resmi kurumun kendisine bilgi vermediği yönünde olmuştur” denildi. 

Önergede şu sorulara yer verildi:  

“* Dijle İlyas’ın eşi Cemal Abdo Kılli’nin, Türkiye’de cezaevinde bulunduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Abdo Kılli hangi cezaevinde bulunmaktadır? Bununla ilgili Dijle ve ailesine neden herhangi bir bilgi verilmemektedir? Bu konuyu açıklığa kavuşturmaya ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

* Abdo Kılli’yi, Azez sınırında kaçıran silahlı kişilerin, Türkiye’nin desteklediği gruplarla bir ilişkisi var mıdır?

* Şengal’den Türkiye’ye kaçırılan kaç Êzidî kadın ve çocuk bulunmaktadır? Kadın ve çocuklardan kaçı kurtarılmıştır? Kadın ve çocukları kaçıran çetelerle ilgili devam eden bir soruşturma mevcut mudur? Bunların kaçı yakalanıp, cezai işlem uygulanmıştır?” (MA)