Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ hakkında, “Sen de zamanı gelince bir Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın” şeklindeki ırkçı tehditleri nedeniyle “suç işlemeye tahrik”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “hakaret ve tehdit”ten suç duyurusunda bulundu.

NEFRET İKLİMİ 

Suç duyurusuyla ilgili açıklama yapan Paylan, nefret iklimi yaşandığını dile getirerek, “Azınlık gruplara yönelik şiddet çağrıları nefret suçlarına yol açar. Ayrımcılık ve nefret içeren söylemler cezasız kalmamalıdır. Nefret suçlarındaki cezasızlık kültürü; etnik, dini ve cinsel azınlıklara karşı nefret suçlarını artırmaktadır. İktidarın, kendinden farklı düşünene ve farklı varoluşlara gösterdiği düşmanca tutum ise bu suçları teşvik etmekte, etkin bir şekilde soruşturulmasının önüne geçmektedir. Mevzuatta her ne kadar nefret suçları alenen tanımlanmamış olsa da TCK Md. 216, yani halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçunun aslında nefret söylemlerini cezalandırmak için konulduğu kanunun gerekçesinden anlaşılmaktadır. Ancak muktedirler, bu maddeyi azınlıkları nefret ve ayrımcılıktan korumak yerine; egemen olana yönelik eleştirileri sindirmek için kullanmaktadır” dedi.  

ÖLÜMLE TEHDİT

Ermenilere yönelik tehdit ve hakaretlerin ilk olmadığını ifade eden Paylan, Özdağ’ın söylemlerinin de ifade özgürlüğü kapsamında olmadığını söyledi. Paylan, “İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Twitter paylaşımında, şahsıma ve Ermeni halkına karşı nefret söyleminde bulunmuş ve açıkça ölümle tehdit etmiştir. Böyle bir nefret suçu çağrısına sessiz kalınmamalıdır. Bu nefret söyleminin cezasız kalması, daha öncekiler gibi nefret suçlarına yol açacaktır. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın 27 Nisan 2021 tarihinde Twitter üzerinden yaptığı şahsımı ve Ermeni halkını hedef alan paylaşımlar hakkında, avukatım aracılığıyla, ‘suç işlemeye tahrik’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçları ile ‘hakaret ve tehdit’ten suç duyurusunda bulunduğumu duyurmak isterim.” (MA)