Üniversitelerde pandemi nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim, bir buçuk yılın ardından sorunlu başladı. Üniversitelere kayıt yaptıran binlerce öğrenci yurtlara yerleştirilmedi. Kira ve özel yurtların fiyatlarının da çok yüksek olmasından dolayı öğrenceler, dışarıda kaldı. “Barınamıyoruz” diyen öğrenciler günlerdir parklarda, yurtların önünde sabahlıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef aldığı öğrencilere ilişkin konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, geçen yıllarda da öğrencilerin benzer sorunlar yaşadığını söyledi.

Barınma sorununun pandemiden önce de var olduğunu belirten Dağ, “Barınma sorunu, pandemiyle birlikte yurt kapasitelerinin azalmasıyla açığa çıktı. Aslında yurt ve burs sorunu öğrencilerin yıllardır yaşadığı bir sorun. Bununla beraber ekonomik krizin artmasıyla beraber artan fahiş kira fiyatları, yeterince yurdun açılmaması sorunları var” dedi. Yetkili bakanlıkların ve ilgililerin öğrencileri “sermaye” olarak gördüğünü ifade eden Dağ, bu bakış açılarının barınma sorununu daha da arttırdığını vurguladı.

YETERSİZ YURT KAPASİTESİ

Türkiye’de 700 bin civarı bir yurt kapasitesi olduğunu, buna karşılık 7-8 milyon üniversite öğrencisinin bulunduğunu kaydeden Dağ, “Haliyle buradaki 700 bin öğrenci yurtlarda kalacak. Peki diğer öğrenciler nerede kalacak? Nasıl geçinecek” diye sordu. Öğrenciler için ev tutma ya da kiraya çıkma durumlarının neredeyse imkansız olduğu bir süreçten geçildiğini belirten Dağ, devamında şunları söyledi: “Nereden bakarsak bakalım, hangi ilden bakarsak bakalım. 1+1 ev kiraları, 2-3 bin civarlarında. Bu evler bir insanın yaşamını geçirebileceği evler değil. ‘Her ilde bir üniversite açtık’ diye övünenler, hem akademide bilgi yuvası olabilecek üniversiteler yaratamadı hem de bu üniversite öğrencilerine barınma alanı açmadılar. Bu da artan barınma sorununu daha fazla ortaya çıkardı. 7 milyon öğrenciyi açlığa, yoksulluğa mahkum eden bir bakanlık durumu var.”

‘ÖĞRENCİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR’

Cumhurbaşkanının barınma sorunları yaşayan öğrenciler için “yalan söylüyorlar” ifadelerini hatırlatan Dağ, “Hem kendi sorununu inkar ediyor hem de sorunu göremezden gelerek öğrenciye karşı, kadına karşı nasıl bir yaklaşım içerisinde olunduğunu bir kere daha gösteriyor” dedi. “Barınma en temel insani haktır” diyen Dağ, öğrencinin barınma sorununun, açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum edilen herkesin ve bizatihi de yetkililerin sorunu olduğunu ve bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti. 

Öğrencilerin 2015’ten bu yana en demokratik hakları için katıldıkları yasal eylem etkinliklerde bile yurtlarından ve aldıkları burslardan edilme durumuyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Dağ, Cumhurbaşkanının öğrencilerin eylemlerine karşı verdiği mesajı “tehdit” olarak nitelerken, yapılmak istenenin öğrencileri “açlığa mahkum etme” olarak değerlendirdi. 

‘TÜM TOPLUMA TEHDİT MESAJIDIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla topluma mesaj verdiğini kaydeden Dağ, şöyle konuştu: “Öğrencilere, ‘Evet siz açlığa maruz kaldınız evet siz sokakta kaldınız ama sokakta kaldığınızı iddia eder ve bunu yüksek sesle söylerseniz size verdiğimiz karın tokluğuna yetecek 650 liralık bursu da sizden geri alırız’, tehdididir bu. Bu yeni olan bir şey değil. Tek fark cumhurbaşkanı kendi ağzından bir kere daha bunu deklere etti. Bu ülkenin geleceği olan ve bu ülkede demokratik hakları için bugün barınamadığı için sesini yükselten öğrencilere bir tehdit ve onlar şahsında tüm topluma da bir mesajdır bu. Derinleşen bir ekonomik kriz var, halk gittikçe yoksullaşıyor ve yoksullaşan halka, ‘eğer yoksullaştığını beyan edersen, bunu yüksek sesle söylersen daha fazla yoksullaşırsın ve aç kalırsın’ mesajıdır.”

İKTİDARIN EĞİTİM POLİTİKASI

“İktidarın en büyük eğitim politikası politikasızlıktır” diyen Dağ, pandemi döneminde başlatılan online eğitimlerin de sürdürülememesinden bunun anlaşıldığının altını çizdi. Online eğitim sürecinde öğrencilerin bir çok imkandan mahrum olduğu için eğitime ulaşamadığını belirten Dağ, “Bu, ülkedeki eğitim politikasının içinin ne kadar boş olduğunu bize gösteriyor. Yüz yüze eğitimin de başlamasıyla bu bir kere daha gözler önüne serildi. Yeterince sağlık tedbiri alındı mı? Öğrenciler hangi koşullarda eğitim görüyor? Bunların hepsi büyük bir soru işareti” şeklinde konuştu.  

ÖĞRENCİLERE DESTEK ÇAĞRISI

Barınamama, geçinememe ve yoksulluk gibi sorunların sadece öğrencilerin sorunu olmadığını belirten Dağ, şunları söyledi: “Barınamama sorunu öğrenciler şahsında ortaya çıkmış olabilir ama toplumun yarısından fazlası geçinemiyor, barınamıyor. Haliyle başlatılan eylemler sadece öğrencilerle sınırlı kalmayabilir, çünkü bugün asgari ücretle geçinen bir yurttaş da barınamıyor, kirasını ödeyemiyor. Bu sorun sadece öğrencilerin sorunu değil. Onlar öncülüğünde başlatılmış tüm toplumun sorunudur. Bu yüzden sadece öğrencilerle sınırlı kalmamalı. Halk, barınamadığını, geçinemediğini, açlığa mahkum olmadığını, açlığı, yoksulluğu ve sefaleti kabul etmediğini bir kere daha haykırmalı. İktidarın gittikçe zenginleştiği ve halkın da gittikçe yoksullaştığı bu dönemde halk protesto hakkını kullanmalı ve öğrenciler öncülüğünde başlayan bu eylemlere desteklerini sürdürmeli.”

MA / Ceylan Şahinli - Mehmet Erol