Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu, sivillerin yaşamını yitirdiği Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne dönük askeri operasyon, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Rojbin Çetin’e yapılan köpekli işkence, Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) dönük operasyon ve koronavirüs riski altında olan hasta tutuklular için uluslararası kurum, elçilik ve kardeş partilerine 3 ayrı mektup gönderdi.

Komisyon Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy’un imzasıyla Federe Kürdistan Bölgesi’ne dönük hava ve kara operasyonlarına ilişkin mektupta, operasyonların egemen bir ülkenin sınır ya da hava sahasının ihlali olduğu belirtildi. Mektupta, Türkiye’nin ülke içinde Kürtlere karşı baskıcı yöntemleri sürdürürken, Irak ve Suriye’de de Kürtlere yönelik saldırılarını rutinleştirdiğine dikkat çekildi.

DTK OPERASYONU

HDP ve DTK’ye dönük gözaltı ve gözaltında işkence vakasına ilişkin gönderilen mektupta ise, DTK binasının kapatılması ve Rojbin Çetin’e köpeklerle işkence yapılmasının hükümetin umutsuzluğunun belirtisi olduğuna dikkat çekildi. Mektupta, HDP’nin özgür, demokratik ve barışçıl bir gelecek için politik mücadelesine her zamankinden daha fazla bağlı olduğu vurgulandı.

HASTA TUTUKLULAR

Bir diğer mektupta da, Elazığ Cezaevi’nde tutulan ve koronavirüs salgınına yakalanan hasta tutuklu Deniz Yıldırım özelinde cezaevindeki hasta tutukluların durumunun aciliyetine vurgu yapıldı. Mektupta, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), Avrupa Konseyi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği gibi kurumlara koronavirüs koşulları altında cezaevinde yüksek risk altında bulunan hasta tutukluların hakları ve sağlıklarının korunması için harekete geçme çağrısında bulunuldu.