Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il örgütü ve sivil toplum örğütleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecride karşı cezaevlerinde 139 gündür devam eden süresiz dönüşümlü açlık grevlerine ilişkin Bağlar İlçesi Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. 

Açıklamaya, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri, HDP il ve ilçe yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üye ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.  

ANIT ABLUKAYA ALINDI

İnsan Hakları Anıtı basın açıklaması öncesi polisler tarafından sabah saatlerinde ablukaya alındı. Çok sayıda zırhlı ve gözaltı araçları ile polislerin ablukaya aldığı alan giriş çıkışlara kapatıldı. Eylem öncesi Genel Bilgi Taraması'ndan (GBT) yapılırken, açıklamaya katılanlar iki grup halinde çembere alandı. 

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, açıklama için yetkili polislerle uzun bir görüşme yapmasına rağmen, konu tecrit karşıtı olduğu için izin vermedi.

OTURMA EYLEMİ 

Açıklamanın yapılmasına izin verilmemesi üzerine grup, duruma tepki göstererek oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine geçen grup, zılgıt ve alkışlar eşliğinde “Bijî berxwedana zindana” sloganları atarak cezaevlerinde süren açlık grevlerine ve tecride tepki gösterdi.(Diyarbakır/MA)