Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, Murat Çepni ile İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut’tan oluşan heyet, 322 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'i ziyaret etti. Gökçek, konser yasaklarının son bulmasını, grup üyelerine yönelik davaların düşürülmesini, İçişleri Bakanlığı'nın haklarında çıkardığı yakalama kararlarını kaldırmasını ve faaliyetlerini yürüttükleri İdil Kültür Merkezi'ne yönelik baskınların son bulmasını talebiyle ölüm orucunda.Gökçek’in birlikte ölüm orucuna başladığı Grup Yorum’un diğer üyesi Helin Bölek ise, 3 Nisan günü, eyleminin 288’inci gününde hayatını kaybetmişti.

‘İBRAHİM’İ YAŞATMAK İSTİYORUZ’ 

Gökçek’in kaldığı Sarıyer’deki Direniş Evi’nde gerçekleşen ziyaretin ardından İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay açıklama yaptı. Kemalbay, ölüm orucunun 322’nci gününde olan İbrahim Gökçek’in sağlık durumunun çok kritik aşamada olduğunu söyledi. Topluma bir acının daha yaşatılmasını istemedikleri vurgulayan Kemalbay, “Helin Bölek’i,  Mustafa Koçak’ı yaşatamadık; İbrahim Gökçek’i yaşatmak istiyoruz” dedi.

MUHATAP YOK

Gökçek’in taleplerinin karşılanabilir talepler olduğunun altını çizen Kemalbay, bu taleplerin demokratik ilkeleri benimsemiş, hukukun işlediği bir ülkede talep bile olmayacağını vurguladı. Kemalbay, “Hukukun işlediği bir ülke için sıradan, günlük, herkesin hakkı olan taleplerdir. Ama ülkemizde ne yazık ki hukuk yok, adalet yok, kurumlar işlemiyor. 322 gündür süren bir açlık grevinin ve ölüm orucunun muhatabı yok. Aileleri, avukatları Hükümet’ten bu sorunun nasıl çözüleceğine dair bir çözüm, bir öneri, bir çare bekliyor. Fakat bunun karşısında herhangi bir muhatap bulamıyor” diye konuştu.

‘BAKAN ÖLÜ TAKLİDİ YAPMASIN’ 

“Adalet için yapılan bu yaşamsal direniş hakkında Adalet Bakanı ve iktidar ne diyor?” diye soran Kemalbay, şöyle devam etti: “Adalet Bakanı ölü taklidi yapmasın, talep belli. Talep, adalet talebi. Adalet olmadığı için İbrahim Gökçek bedenini açlığa yatırdı. Biz bu ölüm orucunun ölüm ile bitmesini istemiyoruz; İbrahim Gökçek’i yaşatabiliriz. Bunun için en küçük bir çaba bile sonuç verir. Yeter ki bir adım atılsın, bu sorun görülsün. Bu ölümlere göz yumulmasın. Yaşam hakkı en dokunulmaz haktır buradan hakaret edilsin.”

ARTIK SAATLER KALDI!

Bugün Türkiye’de herkesin adaleti, hukuku, demokrasiyi aradığını dile getiren Kemalbay, “İbrahim adalet arayan herkesin dili, sözü olmuştur. Bunu da mutlaka görmek gerekiyor” dedi.  Bütün dünyanın pandemi ile mücadele ettiği bir dönemden geçildiğine işaret eden Kemalbay, bu salgın döneminde ölüm orucunun çok daha büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı. Kemalbay,  “Önümüzde artık haftalar günler yok saatler var. Bu saatleri iyi değerlendirelim, hızlı karar verelim, İbrahim’i yaşatalım. Tüm demokrasi güçlerini, kendine insanım ve demokrasi yanlısıyım diyen herkesi İbrahim Gökçek’in mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÜNSAL: YAŞAM HAKKI KUTSALDIR

Kemalbay’ın ardından Gökçek’in avukatı Didem Baydar Ünsal konuştu. Av. Baydar, sağlık durumunun iyi olmadığını söylediği Gökçek’in ölüm sınırında olduğunun altını çizdi. “Gerçek burada yatıyor. Sanatı özgürce icra etmek isteyen bir sanatçı daha ülkemizde ölüyor” diyen Ünsal, “Biz avukatlar, milletvekilleri ve sanatçılar onun ölümüne göz yumulmasını istemiyoruz. Bu nedenle elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Bulunduğumuz her mecrada Cumhurbaşkanı ve yetkili bakanlıklara onların ölümlerine göz yummasını hatırlatıp, yaşama hakkı kutsal diyeceğiz” dedi. 

Grup Yorum üyelerinin yanında olanlara “ölümü kutsuyorlar” diyenlere cevaplarının çok net olduğunu ifade eden Ünsal, “Biz ölümü değil yaşamı kutsuyoruz. Helik Bölek’te yaşamak istiyordu ve bugün de Gökçek’te yaşamak istiyor. Bizde Gökçek’i yaşatmak için burada toplandık ve toplanmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. Ünsal,  “Acil bir şekilde bu sorununu çözülmesi gerekiyor” diyerek yetkililere Grup Yorum üyelerinin derhal taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu.