Halkların Demokratik Partisi (HDP), ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın kelepçelenmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li 55 milletvekili, 25 yıldır cezaevinde tutulan ve ayakta durmakta dahi zorlanan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın, cezaevinden hastaneye elleri kelepçeli olarak getirilmesi ve tedavisi esnasında yatağa kelepçelenmesine dair Adalet Bakanlığı Abdülhamit Gül’e yanıtlaması istemiyle 55 soru önergesi verdi. Vekiller ayrıca konuya dair gerekli çalışmaların yapılması talebiyle hazırlanan 55 dilekçeyi de Meclisin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na iletti.

HDP Grup Başkanvekilli Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş da Özkan’ın tahliyesine yönelik koşulların sağlanmasını talep ettikleri başvuru dilekçesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na sundu.

RAPORA RAĞMEN CEZAEVİNDE

Özkan’ın 25 yıldır cezaevinde tutulduğu ve 5 kez kalp krizi geçirdiği bilgileri yer alan önergede, 83 yaşındaki ağır hasta tutuklunun, bugüne kadar 4 kez anjiyo olduğu; kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu yaşadığı ifade edildi. Sağlık durumu giderek ağırlaşan Özkan’ın sadece Mayıs ayında toplam 6 kez hastaneye kaldırıldığı belirtilen önergede, “Özkan, hem oldukça yaşlı hem de uzun süredir cezaevinin olağanüstü koşullarında yeme, içme giyinme, banyo, tıraş, tuvalet ve benzeri temel ihtiyaçlarını tek başına gideremediği için bakıma muhtaç durumdadır. Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi'nin hakkında yüzde 87 vücut fonksiyon kaybının bulunduğuna dair ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) ‘cezaevinde kalabilir’ raporu vermiştir. Bu konuda infaz savcılığına yapılan başvurular ve girişimler de olumlu bir sonuç vermemiştir”denildi.

‘KELEPÇELİ TEDAVİ EDİLDİ’

Önergede, geçtiğimiz günlerde sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye elleri önden kelepçeli olarak getirilen Özkan’ın ayakta durmakta zorlandığı ve tedavi esnasında da yatağa kelepçelendiği bilgisi aktarıldı.

HDP, Bakan Gül’e yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti: “Kişisel ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayan ve yürümekte dahi zorlanan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan hakkında infaz ertelemesine karar verilecek midir? Ne zaman tahliye edilecektir?”(Ankara/MA)