Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) açtığı dava iddianamesine ulaşıldı. Hazırlanan iddianamede, kapatılma talebinin yanı sıra partinin mevcut ve eski eş genel başkanlarının da aralarında olduğu 687 kişi hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak talep ediliyor.

İddianamede, siyasi yasak talep edilen siyasetçilerin partinin hangi organlarında görevde bulunduğu bilgilerine yer verildi. Parti kongrelerinde belirlenip, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilen listelerde zaten mevcut olan bu bilgiler hazırlanan iddianameye konuldu. 

Yargıtay Başsavcısı, bu siyasetçiler hakkında bugüne kadar başlatılan soruşturmalar, hazırlanan  iddianameler ve açılan davalarda verilen cezalar ile birlikte siyasetçilerin basına verdiği demeçleri de gün gün tarih tarih iddianameye ekledi.

ÇÖZÜM SÜRECİ ETKİNLİKLERİ YER ALDI

609 sayfalık iddianame, dördüncü sayfasından itibaren HDP’li siyasetçilerin suçlama konusu yapılan siyasi faaliyetler ile başlıyor. Bu isimlerin başında ise partinin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geliyor. Toplam 580 siyasetçi hakkında bugüne kadar açılmış soruşturma ve davalar ile medyaya yansıyan demeçleri iddianamenin 566’ncı sayfasına kadar uzanıyor.

Özellikle Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın sosyal medyada ve çeşitli etkinliklerde çözüm sürecine dair açıklamalarına iddianamede geniş biçimde yer verdi. Başsavcılık, bu tweet ve açıklamaları HDP ile PKK arasındaki organik bağın delili olarak gösterdi. 

KAPATILAN PARTİLER HATIRLATILDI

Başsavcılık, hazırladığı iddianamede daha önce kapatılan HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP gibi partilere dair yaklaşık yarım sayfa yer ayırdı.

Yine PKK’nin kuruluşu ve kimi dönemlerdeki stratejik değişikliklerine ilişkin ansiklopedik bilgiler verildi.

KOBANÊ PROTESTOLARI VE İDDİANEMESİ

HDP’ye dair iddianamede, daha önce Kobanê protestolarına dair hazırlanan ve aralarında partili siyasetçilerinde bulunduğu 28’si tutuklu 108 kişi hakkında iddianamenin bu dosyaya ekleneceğinin işaretini veren şu değerlendirmeler yer aldı: “Kobani Olayları, Hendek Olayları ile Gara operasyonu sonrası davalı partililerce yapılan açıklamalar, davalı Partinin Diyarbakır İl Binasının önünde evlat nöbeti tutan ailelerin beyanları ve PKK-KCK silahlı terör örgütüne HDP teşkilatları aracılığıyla katıldıklarını mahkeme huzurunda ikrar eden ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılanan sanıkların ifadelerine yer verilecektir.” 

HAYALİ SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI

Bu kapsamda Kobanê eylemleri sırasında ANF’de yer alan kimi haberler ile HDP’li siyasetçiler arasında bağ kurulmaya çalışıldı. PKK Yürütme Komite Üyesi Murat Karayılan’a ait olduğu öne sürülen bir sosyal medya hesabından atılan tweet de iddianameye konuldu.

HDP Diyarbakır İl binası önünde oturan ailelerin basına verdikleri demeçler, iddianamede HDP aleyhine delil olarak gösterildi. 

SOYLU'NUN İDDİASI İDDANAMEDE

İddianamede HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet’in Garê’ye gittiği yönündeki iddialara da yer verildi. İçişleri Bakan Süleyman Soylu’nun öne sürdüğü bu iddiayı, Taşdemir yaptığı düzenlediği basın toplantısında reddetmişti. 

YAŞAMINI YİTİREN AYHAN HAKKINDA 

Yaşamını yitirmiş olmasına rağmen, HDP’nin 26’ncı dönem Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında 17 Ağustos 2016 tarihinde “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla açılan kamu davasından çıkan 1 yıl 3 aylık hapis cezası da iddianameye delil olarak eklendi. 

KAPATILMASI İSTENDİ

İddianamenin en sonunda da HDP’nin temelli kapatılması, partinin en az 3 dönemini oluşturan üst yönetim kadrosunun tamamına, mevcut MYK ve milletvekilleri, belediye başkanlarına siyasi yasak getirilmesi talep edildi. Ayrıca partinin hazine yardımından tamamen yoksun bırakılmasına, banka hesaplarına bloke konulmasına, hazine yardımı ödenmişse aynı miktarın geri alınması talep edildi. Partinin yine üye kayıtlarının durdurulması da istendi.