Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 301 maden işçisinin “Olası kasıtla öldürme” suçundan yargılanan sanık Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’nin yargılandığı davada duruşmaya ara verildi. Verilen ara ardından aileler Akhisar Bülent Çiğeroğlu duruşma salonu önünde Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinden oluşan heyetle birlikte basın açıklaması yaptı. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu dava ilk başladığında kuyruk vardı, kamuoyunun duyarlılığı vardı, tüm basın buradaydı. O duyguyla içeride Soma için adaletin sağlanması inancıyla bir atmosferle başlamıştı. Kamuoyunun duyarlılığın azalması ve mahkeme heyetine yönelik tehditler, baskılar ve mahkeme başkanının karardan önce değiştirilmesiyle annelerin, çocukların umutlarını tükenmeye başlamıştır” dedi.

‘İÇERDE ORTA OYUNU VAR’

Duruşma salonunda saray rejiminin orta oyunu olduğunu belirten Özel, “Sembolik bir avukat oturmuş, sanık avukatları pişkin pişkin gülüyor” diye konuştu. Özel, “Soma’ya el uzatanların, şirketten yana olanların elleri kırılsın. Biz bu davayı burada bırakamayız. Oyun, plan büyüktür. Bu kadar kötücül cesaretin karşısında ürkmemek elde değildir. Yazıklar olsun” dedi.

TANRKIKULU: REZALET YAŞANMIŞTIR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Böyle bir rezaletle Türkiye yargısı daha önce karşılaşmamıştır. Yargıtay’da 4 ay boyunca dosyanın tutulduğu bir davadır. Gözler önünde bir rezalet yaşanmıştır” diye konuştu.

‘BU DAVA HEPİMİZİN’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay  “Siyaset bu duruşmanın üzerinde bir gölge olarak düşmüştür. Patron başta olmak üzere bu katliamın bütün aşamalarını hazırlayanlar bu cinayete neden olanlar sokakta dolaşırken, bu davadaki hukuki mücadelede olan avukatlar zindanda.  ‘Olası kastla’ bir cinayet işlendiğine dair kararın ortadan kaldırılması Yargıtay içerisine müdahale edilmesi, aleni bir şekilde katliamın davasına müdahale edildiğini gösterir niteliktedir” diyerek, kamuoyunu davanın takibi için çağrı yaptı.

‘KILIF UYDURMA OYUNUDUR’

HDP Ekoloji Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni ise, “Burada bir dava görülmüyor, buna dava diyemeyiz. Daha çok kar etmemiz için işçileri öldürürüz diyenlerin bu kararlarına kılıf uydurma oyunudur. 301 insan burada katledildi. Gözümüzün içine baka baka, acılarımızın üzerine basa basa bundan sonra da aynı şeyi yapacağız diyorlar. Tüm kamuoyuna sesleniyoruz bu dava hepimizin davasıdır emeğiyle çalışanların katledildiği bir davadır. Buna her birimizin destek olması gerek” ifadelerini kullandı.(Manisa/MA)