Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubesi, DAİŞ’in 10 Ekim 2015’te Ankara Gar’da düzenlenen “Barış mitingi”ne yönelik bombalı saldırısı sonucu meydana gelen katliamda yaşamını yitiren Nilgün Çevik ve Başak Sidar Çevik'in Suruç’ta bulunan mezarları başında anma etkinliği yapmak istedi. Küçük Sergen (Midêba biçûk) Mahallesi Mezarlığı’nda yapılmak istenen anma, jandarma tarafından engellendi. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Mikail Gözek ile Emine Çetiner, Eğitim Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Mahmut Binici, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Eylem Salar ile çok sayıda kişi katıldı. 

ANMALAR ENGELLENDİ

Jandarma, “yasak kararı var” diyerek grubun mezarlığa girişini engelledi. Engelleme üzerine grup ve jandarma arasında tartışma yaşandı. Tartışmada gazetecilerin çekim yapması da engellendi. Tartışmanın ardından jandarmanın sadece ailenin mezarı ziyaret etmesine izin vereceğini söyledi. Jandarmaya tepki gösteren aile, barikatın kurulduğu yere karanfilleri bıraktı. 

Katliamda yaşamını yitiren Yılmaz Elmascan'ın da mezarı başında yapılmak istenen anma polis tarafından engellendi. Anmayı engelleyen polis, Elmascan ailesine öğleden sonra mezarlığa gelmelerini söyledi. 

Eğitim Sen Eşbaşkanı Mahmut Binici, "Mezarda bir Fatiha bile okumamıza izin verilmiyorsa, bu da sizin ayıbınızdır. Okuyacağımız bir Fatiha ülkeyi bölüyorsa, söyleyeceğimiz söz yok" diyerek tepki gösterdi. 

Sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, engellemelerin ardından Çevik ve Elmascan ailelerini ziyaret eti. 

İL EŞBAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Anma etkinliğinden sonra HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, Suruç çıkışında jandarma tarafından durdurularak gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Çetiner, ilçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.