Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, Batman M Tipi Cezaevi'nde infaz yasasının dışında kalan tutukların çıkardığı isyana ilişkin yazılı açıklama yaptı. 380 kişi kapasiteli cezaevinde 650 tutuklunun bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, tutukluların salgından etkilenmelerinin olası olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, infaz yasasında eşitlik gözetilmesini ve tutukluların sağlıkları için tahliye edilmeleri gerektiği kaydedildi. 

‘TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ’

İsyanın çıkması ile birlikte parti olarak eşitli girişimlerde bulundukları ifade eden açıklamada, "Operasyonun şeffaf ve insan onuruna yaraşır muamelelerle gerçekleştirilmesi için operasyon esnasında tarafsız bir heyetçe müşahede edilmesi talebi hiçbir hukuki gerekçe sunulmadan reddedilmiştir. Operasyon esnasında ve sonrasında İHD, ÖHD ve diğer STK’ların yaşanan olayları raporlama ve cezaevinin durumuna ilişkin bilgi alınması talepleri; Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ve yine HDP Genel Merkezimizin Adalet Bakanlığına yinelediği aynı talepler, koşullar mevcut olmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir" denildi. 

AİLELER GÜNLERCE BEKLEDİ

Açıklamada, tutuklulardan haber almak amacıyla tutuklu yakınlarının Covid-19 salgınına rağmen yüzlerce ailenin Batman M Tipi Kapalı Cezaevinin önünde sağlık koşullarından yoksun ve toplu şekilde günlerce beklediğine dikkat çekildi.  

DARP EDİLMELERİ 

Tutuklu yakınlarının HDP'ye başvurduğu kaydedilen açıklamada, "Yapılan operasyonun şeffaf yürütülmemesi ve kimi mahpus yakınlarının kurumumuza gelerek cezaevinde tutulan mahpusların işkence gördüğünü, darp edildiğini ve yaralandığına dönük başvuruları olmuş ve aynı durum basına da yansımıştır. Tarafımızca da vakıf olunan kimi harici bilgilere göre -her ne kadar resmi açıklama ölü ve yaralı olmadığı açıklanmışsa da- yapılan operasyonda birçok kişinin yaralandığı, güvenlik güçlerince orantısız şeklide güç kullanıldığı, hükümlü ve tutukluların cezaevi dışına çıkarılırken darp edildiği ve işkence gördüğün bilgileri de mevcuttur" ifadeleri yer aldı.

‘İSYANIN HAKLI TALEPLERİ'

İsyanın haklı taleplerinin sahiplendiği belirtilen açıklamada, tutukluların yanı sıra tüm tutuklu yakınlarının da sağlıkları açısından teste tabi tutulmaları gerektiği kaydedildi. Yazılı açıklama, "İnsan onurunu temel alan, insan hakları hukukuna uygun ölçütlerin kullanıldığı, şeffaf ve denetlenebilir protokollerin devreye sokulmasını, yapılan bu yanlışlardan acilen dönülmesi talebimizi kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz" denildi.