Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Nêrkole köyünde bulunan ormanlık alanda önceki gün akşam saatlerinde yangın çıktı. Giderek etkisini artıran yangın kısa süreliğine dursa da halen devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şemdinli İlçe Örgütü ve Hakkari Milletvekili Sait Dede, yangının çıktığı bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

‘YANGIN DAĞIN DİĞER TARAFINA ULAŞTI'

Görgü tanıkları ve köylülerin aktarınlarına göre yangının karakol çevresinde başladığını belirten Dede, “Muhtemelen yangının ateş açılması sonucu başladığını düşünüyoruz. Batı illerindeki ve Kürdistan’daki yangınların da politik olduğu, hükümet tarafından yürütülen savaş politikalarının sonucu olduğunu elbette biliyoruz. 3 gündür bu yangının devam etmesine rağmen yetkililerin cılız açıklamaları dışında bir tepkisizliğin olmaması bizi düşündürüyor. AKP’li yetkililer, ‘yaygara’ yapmamamız gerektiğini söylüyor. Yangın, dağın öbür tarafına ve köydeki tarlalara ulaşmış durumda. Burada binlerce canlı yok olmuş ve geri kalan canlılar ise yok olmak üzeredir” dedi.

‘GÖZ YUMULUYOR’

Yetkililerin yangının kontrol altına alınması için bir an önce görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini belirten Dede, “Yol boyunca baktık. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait herhangi bir müdahale ekibi yok. Açıkça buraların yanmasına göz yumuluyor. Yetkililer sosyal medya üzerinden açıklama yapıyorlar müdahale altına alındığına dair. Ancak bu gerçeği yansıtmamaktadır. Bu yangına müdahale edilirse çok kısa sürede söndürülebilecekken, göz yumuluyor. Daha önce çıkartılan yangınlarda bu şekildeydi ve halkın müdahale edilmesi de engelleniyordu. Halkımızla beraber geleceğimizi koruyacağız ve doğamıza sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.