Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Eşref Mamedoğlu’nun, Çınar Belediyesi Meclis Üyesi olduğu 2012, 2013, 2014 döneminde, partisinin düzenlediği çalışmalar, yaptığı telefon görüşmeleri ve sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları nedeniyle hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü.

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın 14’üncü celsesine Mamedoğlu katılmazken, avukatı Süleyman Kaya hazır bulundu.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı daha önce her iki suçlamadan ceza isteminde bulunduğu mütalaasını tekrardı. Mamedoğlu’nun avukatı Kaya, müvekkilinin katıldığı eylemlerin partisinin düzenlediği eylem ve etkinlikler olduğunu, bu eylem ve etkinliklerin siyasi partilerin faaliyetleri arasında olduğunu düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Telefon tapelerinde yapılan görüşmelerin de müvekkilinin belediye meclis encümeni olması nedeniyle gerçekleşen görüşmeler olduğunu kaydeden Kaya, sosyal medya paylaşımlarının müvekkilinin de daha önce ifade ettiği gibi hesabını hecklenmesi nedeniyle kendisinin sorumlu tutulamayacağını kaydetti.

HAPİS CEZASI ARTIRILDI

Verdiği kısa aranın ardından kararını açıklamayan mahkeme, “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla Mamedoğlu’na 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme ceza artırımına giderek Mamedoğlu’nun cezasını 8 yıl 9 aya çıkardı.

Mahkeme, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla da Mamedoğlu’na bir yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, ceza ertelenmesine yer olmadığına hükmetti.