Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Zeynel Özen ve Kemal Bülbül, 2 Temmuz Sivas Katliamı’na dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenler fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

Katliamın üzerinden 27 yıl geçtiğini hatırlatan HDP İstanbul Milletvekili Özen, Sivas’ta yaşanan barbarlığı unutmadıklarını söyledi. Özen, “27 önce Sivas Belediyesi Başkanı hiçbir sokakta yol çalışması olmamasına rağmen, kamyonlarla taşları getirip Madımak Oteli’nin yanına döktü. Haftalar öncesi Sivas’ın yerli basını kıyam ve katliam çağrısı yaptı. 2 Temmuz günü gerici ve faşist güruh, ilk önce kültür merkezine saldırdı. Kültür merkezindeki saldırı püskürtüldü. Fakat o güruh Madımak’a yönlendi. Madımak’ta aydın, sanatçı, yazarlarımız orada kalıyordu. Güçlü bir sayı ile askerde gelmişti fakat emniyet güçlerinden hiç kimse olay yerine gelmedi. Gerici güruh ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak, şeriat istiyoruz’ diye sloganlar atarak oteli ateşe verdiler” dedi.

‘2 TEMMUZ’DA SİVAS’TA OLACAĞIZ’

Özen, devletin 8 saat bu katliamı canlı yayınladığını belirterek, “Devletin gözetiminde, bilgisi dahilinde yapılan bir katliamdır. Katiller, Sivas’ta yaşamaya devam ettiler. Katillerin yargılandığı dava zaman aşımından düştü. Devletin denetimi altında yapılan bu katliamda, biliyoruz ki bu sanıklar gereken cezayı almadı. Bu katliam bugün tüm canların yüreğinde bir acıdır. Çünkü adalet yerini bulmadı. Bizlerde 2 Temmuz’da Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak güçlü bir katılımla Sivas’ta olacağız” diye konuştu.

‘2 TEMMUZ’DA SİVAS’TA OLMAK BİR GÖREVDİR’

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise, “Madımak ve Çorum katliamı, tıpkı Dersim, Maraş, Malatya, Gezi ve Gazi katliamı gibi insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. İnsanlığa karşı suç işleyenler Cumhurbaşkanı, başbakan veya herhangi biri tarafından affedilemez. İnsanlığa karşı işlenen suçlara karşı koymak, her insanın ahlaki, vicdani, insani ve siyasi bir görevidir. 2 Temmuz’da Sivas’a gelmek bir görevdir” ifadelerini kullandı.(Ankara/MA)