Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 68 kuşağı önderlerinden ve Türkiye Komünist Partisi-Marksist-Leninist’in (TKP-ML) kurucusu İbrahim Kaypakkaya ile PKK öncü kadrosu Haki Karer ile Mayıs ayında yaşamını yitirenler devrimciler için yazılı açıklama yaptı. 

“Mayıs ayında yitirdiklerimize sözümüzdür: Bu topraklara halkların baharı gelecek” başlıklı açıklamada, halkların eşitliği ve özgürlüğü için mücadele eden, bu uğurda hayatını yitiren her bir insanın hayallerini gerçekleştirme sözünü yineledikleri mesajı verildi.

Türkiye devrim ve demokrasi mücadelesinin önder isimlerinden Kaypakkaya, Karer, Dörtler, Nurhak’ta toprağa düşenler ve nice devrimcinin Mayıs ayında yaşamlarını yitirdiği belirtilen açıklamada, “18 Mayıs 1973’te ser verip sır vermediği, devrim ve özgürlük idealinden geri adım atmadığı için işkencede katledilen Kaypakkaya’nın duruşu ve mücadelesi, özgürlük ve eşitlik uğruna bedel ödeyen herkese bugün de rehberlik etmektedir. Kaypakkaya’yı işkencede katleden zihniyet, bugün de halklara savaşı, açlığı, yoksulluğu bir kader gibi dayatmaya ve bunun üzerinden iktidarlarını daim kılmaya çalışmaktadır. Bu karanlık zihniyet en çok da halkların özgür ve eşit bir gelecek yaratmak için yürüttükleri ortak mücadelesinden korkmuştur. Haki Karer’in 18 Mayıs 1977’de bir komployla katledilmesiyle, Türkiye devrimci hareketi ile Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesinin ortaklaşması engellenmek istenmiştir” denildi.

DENİZLER VE NİCELERİ…

Mayıs ayının, özgürlük mücadelesinde yeri doldurulamayacak büyük kayıpların yaşandığı, ama aynı zamanda eşsiz bir mücadelenin de miras olarak bırakıldığı tarihsel bir öneme sahip olduğu ifade edilen açıklamada, “Kürt ve Türk halkının eşitliğini ve kardeşliğini haykırırken darağacına yürüyen Deniz, Yusuf ve Hüseyin, 12 Eylül vahşetine karşı Diyarbakır zindanında özgürlük için meşaleye dönüşen ve tarihe Dörtler olarak geçen Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Necmi Öner ile özgürlük uğruna toprağa düşen yüzlerce mücadele insanı Mayıs ayında aramızdan ayrıldılar” diye belirtildi.

‘BASKI VE ZULÜM SÜRÜYOR’

Saldırıların ve buna karşı tarihsel direniş geleneğinin devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, “Bu baskı ve zulüm bugün AKP iktidarı eliyle kesintisiz bir şekilde sürdürülmektedir. Ancak siyasetçileri rehin alarak, halk iradesine kayyım atayarak ve tasfiye politikalarından medet umarak sonuç almaya çalışanlar dün de başaramadı bugün ve yarın da başaramayacak.  Kaypakkaya’nın, Haki Karer’in, Dörtler’in, Denizlerin, Sinan Cemgillerin devrimci ruhu bizi mücadeleyi yükseltmeye, bu karanlık gidişatı durdurmaya çağırıyor. Onların mirasına ve ideallerine sahip çıkmanın yolu, mücadeleyi büyütmek ve demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe ulaşmaktır” diye belirtildi.