Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, kadına yönelik şiddet verilerine ilişkin daha sağlıklı bilgiye ulaşmak amacıyla Türkiye’nin 81 iline ilişkin 162 soru önergesi verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verilen önergelerde, her il özelinde son 10 yıl içinde kaç kadının öldürüldüğü, kadın cinayetlerinin failleri hakkında etkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, son 10 yılda kadına yönelik şiddet kapsamında kaç şikâyet başvurusu yapıldığı gibi soruların yanıtlanması istendi.

ŞİDDET ARTIYOR

HDP Basın Bürosu’nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Türkiye'de kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve kadınların intihara sürüklenmesi vakaları ne yazık ki her geçen gün artmaktadır. Ancak iktidar ve bağlı kurumlar kadına yönelik şiddetle etkin mücadele etmek bir yana, kadına yönelik şiddete ilişkin verileri sağlıklı bir şekilde kayıt altına dahi almamaktadır. Benzer şekilde bu veriler düzenli biçimde kamuoyuyla paylaşılmamakta, kadına yönelik şiddete ilişkin veri kaydeden ve bunları kamuoyuyla paylaşan kadın kurumları iktidar tarafından hedef alınmaktadır.”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması talebiyle 81 il için HDP Parlamento Kadın Grubu’nda yer alan 22 Milletvekili tarafından verilen önergenin gerekçesinde, “Yalnızca tek bir günde dahi birkaç kadın cinayetine tanıklık ediliyor olması son derece vahimdir. Bu realiteye şüpheli kadın ölümleri, fiziksel şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakalarının da eklenmiş olması, şiddetin önlenemez boyutlara varmış olduğunun açık işaretidir” denildi.

 ‘AÇIKLAMA İLE TEZAT DURUMDADIR’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması talebiyle verilen önergenin gerekçesinde, “Kadına yönelik şiddet ülke gündeminin sıralaması hiç değişmeyen, başat gündemi olmaya devam etmekte ise tarafınızca yapılan açıklamada, ‘Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de kadın cinayeti değildir’ denmiştir. Ancak ne var ki kamuoyuna yansıyan resmi veriler dahi bu açıklama ile tezat durumdadır” ifadeleri yer aldı.

HDP Parlamento Kadın Grubu’nda yer alan 22 milletvekilinin hangi iller için önerge verdiğine dair şu bilgiler paylaşıldı: “Ayşe Sürücü: Urfa, Antep, Adıyaman ve Nevşehir, Fatma Kurtulan: Maraş, Mersin, Osmaniye ve Karaman, Dılşat Canbaz: Dersim, Artvin, Erzincan ve Tokat, Züleyha Gülüm: Bursa, Bolu, Yalova ve Tekirdağ, Filiz Kerestecioğlu: Ankara, Çankırı, Aksaray ve Afyonkarahisar, Serpil Kemalbay: İzmir, Çanakkale, Aydın ve Balıkesir, Tülay Hatimoğulları: Adana, Antalya, Kilis ve Hatay, Gülistan Koçyiğit: Muş, Manisa, Denizli, Kastamonu, Oya Ersoy: Çorum, Giresun, Gümüşhane ve Rize, Hüda Kaya: İstanbul, Konya, Kırşehir ve Yozgat, Muazzez Orhan: Van, Bitlis, Erzurum ve Bayburt, Dilan Dirayet Taşdemir: Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Kars, Ebru Günay: Mardin, Niğde, Sakarya ve Bilecik, Meral Danış Beştaş: Siirt, Sivas, Trabzon ve Samsun, Ayşe Acar Başaran: Kocaeli, Düzce, Burdur ve Muğla, Nuran İmir: Şırnak, Hakkâri Edirne ve Ordu, Remziye Tosun: Diyarbakır, Kayseri, Kırklareli, Semra Güzel: Malatya, Sinop ve Uşak, Dersim Dağ: Elâzığ, Eskişehir ve Amasya, Pero Dündar: Adıyaman, Zonguldak ve Kırıkkale, Feleknas Uca: Batman, Isparta ve Bartın, Şevin Coşkun: Bingöl, Karabük ve Kütahya.”