Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında uluslararası bir sözleşme özelliği taşıyıp, Türkiye’nin 2011 yılında kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmesine dair diplomatik temaslarını sürdürüyor. HDP’li kadın vekiller bu kapsamda son olarak Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu (AKPM) Başkanı Petra Bayer, Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Kadın Sözcüsü Zita Gurmai, İsveç Sol Parti Milletvekili Kadın Eşitlik Komisyon Üyesi Jallow Malcolm, Avrupa Sosyalistler Partisi Başkan Yardımcısı Katrine Skov ve Avrupa Sosyalistler Partisi Yerel Yönetim Üyesi Sanchia Alasia ile online toplantıda bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kadın Diplomasi Komisyonu Sözcüsü ve Ortadoğu Masası Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Feleknas Uca ile partili kadın bazı milletvekilleri ile Kadın Meclisi üyelerinin yer aldığı toplantıya Rosa Kadın Derneği üyeleri ile TJA aktivistler de katıldı.

Toplantıda konuşan Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olmasının dünyadaki kadın düşmanı politikalardan bağımsız ele alınamayacağını ifade etti.

‘GERİ ADIM ATTIRABİLİRİZ’

Kadınların kendilerini hedef alan politikalara karşı bugün ortak hareket etmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan Başaran, “Daha net bir tutum almamız iktidara İstanbul Sözleşmesi konusunda geri adım attırabilir" dedi.

Rosa Kadın Derneği üyesi Adalet Kaya ise, kadına şiddetin son 5 yılda yoğun şekilde arttığı koşullarda feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin devlete yükümlülüğünü hatırlatması açısından çok önemli olduğu üzerinde durdu.

Meclis'teki kadın çalışmaları hakkında bilgiler veren Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, "İstanbul Sözleşmesi'nden biz kadınlar çekilmiş değiliz, yalnızca Erdoğan çekildi" dedi.

GURMAİ: SÖZLEŞME’NİN KALDIRILMASI ENDİŞE VERİCİ

Türkiyeli kadınlar ile dayanışma içinde olduklarını ifade eden Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Kadın Sözcüsü Zita Gurmai  ise “İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması kararı tüm dünya kadınları için endişe verici bir karar" dedi.

AKPM Başkanı Petra Bayer de, "Türkiye Avrupa Birliği'nin bir üyesi olmak istiyorsa bunu İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak ve milyonlarca seçmeni olan bir siyasi partiyi kapatarak yapamaz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ardından İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi düşünen bazı Avrupa ülkelerinin daha bulunduğu belirtilen toplanda kadınların kendilerini hedef olan politikaları karşı hep beraber mücadele etmeye devam edecekleri mesajı verildi.(Ankara/MA)