Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararı, Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Böylelikle Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu’nda bulundu.

Kararı MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan okudu. Kararın okunmasının ardından Genel Kurul’da, HDP sıralarında sesler yükseldi. Sıralara vuran HDP milletvekilleri “darbeci AKP” , “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” diye slogan attı.

DÖVİZLER TAŞINDI

HDP’liler üzerinde Gergerlioğlu’nun fotoğrafının ve “Gergerlioğlu Türkiye’nin vicdanıdır” yazan “Herkes için adalet talep etti”, “Çıplak aramayı gündeme getirdi”, “Kadın cinayetlerine sessiz kalmadı”, “Hakkını arayanların her zaman yanında oldu”, “Yoksulluğa karış halkın yanında oldu”, “Polis şiddetine her zaman karşı çıktı”, “KHK’lilerin mücadelesine destek verdi”, “Faili meçhulleri her yerde dile getirdi” dövizlerle kararı protesto etti.

CHP: KARAR HUKUKSUZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP her hal ve şart altında hukukun üstünlüğünü kabul eden, buna inanan bir partidir. Kimden gelirse gelsin, kimseye haksızlık yapılmasına seyirci kalmayacağız. Meclisin öncelikli görevi, parlamentonun ve milletvekillerinin hukukunu, saygınlığını korumaktır. Devletin hukuk dışına çıkmasını asla istemeyiz. Hukukun askıya alınması, anayasanın askıya alınmasıdır. Yasama organının hukuk dışına çıkması, düşünülmesi bile kabul edilemez” dedi. 

BERBEROĞLU KARARINI HATIRLATTI

Parlamentonun Anayasa’ya uymak zorunda olduğunu hatırlatan Altay, 4 Haziran 2020’de vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucunda verilen hak ihlali kararını hatırlattı. Altay, “Sayın Gergerlioğlu, Berberoğlu gibi başvuru yapmışken, Meclis ofsayta düşmüşken, ikinci bir ofsayta düşmeye gerek yok” diyerek, Meclisi Anayasa'nın 6’ncı maddesine uymaya çağırdı. 

PROTESTO SÜRÜYOR

Kararın okunmasının ardından oturuma 10 dakika ara verilirken, HDP’lilerin alkış ve sloganlı protestosu sürüyor.

HİÇ BİR YERE GİTMİYORUM

Zafer işaretleriyle kararı protesto eden Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Ben Kocaeli’den milletin 90 bin oyuyla geldim. Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere de gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum. Bu kadar anti demokratik uygulamalara boyun eğmiyoruz. Herkes bilsin ki halkların kardeşliğini kimse engelleyemez. Yaşasın halkların kardeşliği. Yaşamak direnmektir. 

KARARI TANIMIYORUZ

Bu karar Anayasayı çiğneyen bir karar, hukuka aykırı bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım. Hayatım insan hakları mücadelesiyle geçti. Kürt sorununda barışçıl bir çözüm önerdiğim için cezalandırıldım. Yaşamak direnmektir. Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diyorum. Bunu söylemeye devam edeceğim. İstedikleri kadar uyduruk kararlarla bizi ihraç etmeye çalışsınlar.” 

HDP’li vekiller taşıdıkları dövizlerle “Darbeci AKP” ve “Berxwedan jiyane” sloganlarıyla kararı protesto ediyor. 

NASIL SEÇİLDİ, NE YAPTI, NEYLE SUÇLANDI?

İnsan hakları savunucusu olan ve bir dönem MAZLUMDER Genel Başkanlığı yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile doktorluk mesleğinden 2016 yılında ihraç edildi. Gergerlioğlu, kamudaki ihraçlar nedeniyle yaşanan hak ihlallerini çeşitli internet gazetelerinin köşelerinde gündeme getirdi. KHK mağdurlarının yaşadığı sorunları ve hak ihlallerini sık sık gündeme getirmesi nedeniyle Gergerlioğlu, birçok mağdurun sesi oldu.

TÜM MAĞDURLARIN VEKİLİ OLDU

Gergerlioğlu, 2018 genel seçimlerinde 90 bin oyla HDP’den Kocaeli milletvekili seçildi. Toplumun her kesiminden yaşanan hak ihlallerini Meclis’te sık sık gündeme getiren Gergerlioğlu, aynı zamanda Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyon üyesi oldu. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, insan kaçırma, KHK’lilerin yaşadıkları mağduriyetler, işkence gibi konular konusunda Adalet Bakanlığı’na en çok soru önergesi veren milletvekili oldu. Kurduğu online sistem ile kendisine Türkiye’nin her yerinden ihlal başvurusu oldu. Gergerlioğlu, toplumun her kesiminde yaşanan sorunları dile getirmesi nedeniyle sadece Kocaeli değil, bir bütünün Türkiye’deki tüm mağdurların sesi oldu. Meclis Genel Kurulu’nda ve komisyon toplantılarında yaptığı konuşmalar en sert tartışmalara neden oldu. İşkenceyi, insan kaçırılmalarını, yargısız infazları Meclis’te gündeme getirerek, iktidarı en çok zorlayan milletvekili oldu.

PAYLAŞTIĞI HABER SUÇ UNSURU SAYILDI

İktidar tarafından sürekli hedef gösterilen Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmasıyla gündeme geldi. Gergerlioğlu, 2016 yılında gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi ardından PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın, “Devlet adım atarsa, barış bir günde gelir” başlıklı bir haber sitesinde yayınlanan demecini twetter hesabından paylaşması nedeniyle “propaganda” suçundan dava açılmıştı. Yargılama sonucu Gergerlioğlu’na 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

SOYLU HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Gergerlioğlu, Türkiye’nin gündemine oturan Uşak Emniyeti’ndeki 30 kadına çıplak arama uygulamasını gündeme getirmişti. Çıplak arama uygulamalarını gündeme getirmesi iktidarın hedefine oturan Gergerlioğlu hakkında Uşak Emniyet müdürü ve bazı polisler suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gergerlioğlu’nu hedef alarak, "Ben buradan yargıya da çağrıda bulunuyorum. Hakikaten bu adam teröristtir" ifadelerini kullandı.

ÇIPLAK ARAMAYI BELGELEDİ

Çıplak arama uygulamalarına AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Türkiye’de çıplak arama yok, inanmıyorum” açıklamasında bulunurken, aralarında sanatçı ve siyasetçilerinde olduğu çok sayıda kişi çıplak aramaya maruz kaldığını sosyal medyadan açıkladı. Gergerlioğlu, Zengin’in açıklamalarına karşı çıplak arama uygulamalarını belgeleriyle açığa çıkardı. AKP’li Zengin’in “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez” ifadesi ise, çıplak aramaya maruz kalmış ancak yaşadıklarını açıklamaktan çekinmiş kadınlar ve tanıklar tarafından sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkilere yol açtı.

GARÊ SORUŞTURMASI

Gergerlioğlu hakkında en son Garê operasyonuna dair sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle iktidar tarafından hedef alındı. Gergerlioğlu hakkında bu paylaşım nedeniyle soruşturma açıldı. Gergerlioğlu şu paylaşımda bulunmuştu: “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağ salim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı.” Hakkında soruşturma açılmasına Gergerlioğlu, şu ifadelerle yanıt vermişti: “Hayat, barış isteğine soruşturma açsan ne olur? Bu ülkede "çocuklar ölmesin, analar ağlamasın" demek mi suç? Çözüm arayana da soruşturma ha? Dediğimiz belli! Ölümlere üzülüyoruz, çözüm olabilirdi, bu mu soruşturmalık? MV'e başvurmak mı?"

MECLİS’TEN ÇIKMAYACAK

Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararın okunması sırasında Genel Kurul’da olacağını ve zorla çıkarılana kadar Meclis’ten ayrılmayacağını belirtti. 1994 yılında DEP’li milletvekillerin Meclisten zorla çıkarıldığı görüntüyü hatırlatan Gergerlioğlu, “Beni zalimler seçmedi, millet seçti. Bu bedeli göze alabiliyorlarsa gelip kendileri alsınlar” ifadesini kullanmıştı.