Ersoy, Sağlık Bakanlığı'nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede, "AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil düzenli Covid-19 testini nasıl yaptırmaktadır? Yaptırdıkları testler Sağlık Bakanlığınızın yayınladığı test istatistiklerinde yer almakta mıdır?" sorularını da yöneltti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Covid-19 belirtisi göstermesine rağmen test yaptıramayan vatandaşların yaşadığı sorunları AKP Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in düzenli test açıklamalarını hatırlatarak TBMM gündemine taşındı.

Covid-19 şüphesiyle hastanelere başvuran yurttaşların herhangi bir “belirti” olmadığı gerekçesi ile test talebinin geri çevrildiğini ifade eden Ersoy, özel hastanelerde ücretli test yaptırmak zorunda kalan yurttaşların pozitif çıkan test sonuçlarını hatırlattı.

Pandemi ile mücadelede en ön saflarda savaşan sağlık emekçilerine bile düzenli test yapılmadığını aktaran Ersoy, AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil’in düzenli test yaptırabildiklerine dikkat çekti.

Ersoy, Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

– Ülkemizde “düzenli” Covid-19 testi uygulaması yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise kimlere hangi şartlarda yapılmaktadır?

– Düzenli olarak Covid-19 testi yapılan kurumlar var mıdır? Varsa hangileridir?

– Sağlık Bakanlığı olarak “düzenli test yapılması” için talimat verdiğiniz kurumlar var mıdır? “Düzenli test yapılması” için Bakanlığınız tarafından belirlenmiş kriterler nelerdir?

– Hastanelerde görev yapan hekim, hemşire, sağlık personeli ve diğer sağlık hizmetlerine yardımcı olan personellere “düzenli” Covid-19 testi yapılmamasının nedeni nedir?

– Covid-19 hastalarıyla “temaslı” olan yurttaşlara test yapılmaması, belirti göstermeyen Covid-19 hastalarının toplum içinde dolaşımına ve salgının yayılmasına neden olmayacak mıdır?

– AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil düzenli Covıd-19 testini nasıl yaptırmaktadır? Yaptırdıkları testler Sağlık
Bakanlığınızın yayınladığı test istatistiklerinde yer almakta mıdır?

– Herhangi bir yurttaş hastanelere başvurduğunda bir ay içeresinde 8 adet Covıd-19 testi yaptırabiliyor mu?