HDP İzmir İl Örgütü binasında parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden saldırgan Onur Gencer’in silahlı fotoğrafları ortaya çıktı. Saldırganın paylaşımları arasında Suriye’de bulunduğunu gösteren fotoğrafları da var.

HDP İzmir İl Örgütü binasına silahlı saldırıda bulunup, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden saldırgan Onur Gencer’in sanal medya hesaplarında dikkat çekici fotoğrafları ve paylaşımları ortaya çıktı. 27 yaşındaki saldırgan gözaltına alınması sonrası götürüldüğü İzmir Terörle Mücadele Şubesi’nde alınan ilk ifadesinde, “Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” yönünde ifade verdi.

Ancak saldırgan Onur Gencer’in sanal medya hesaplarına bakıldığında sıradan biri olmadığı ve saldırıyı planladığı anlaşılıyor. 

Saldırgana ait ‘onur_gencer1994’ isimli İnstagram hesabından yapılan paylaşımlar arasında ırkçı söylemlerin yanı sıra çok sayıda silahlı fotoğrafı yer alıyor. 

IRKÇI PAYLAŞIMLARI

Saldırgan Gencer’in, saldırıdan önce “Ulan Ermeni dölleri, hayatınızı ….Kin yuttum kan kusturacağım hepinize”, “Kin yuttuk, kan kusturacağız …. …..!!!” şeklinde ırkçı ifadeler kullandığı paylaşımlarda bulunduğu görülüyor.

SURİYE'DE EĞİTİM ALDI

Bu paylaşımlarının yanı sıra saldırganın elinde silahla çekilmiş çok sayıda fotoğrafı bulunuyor var. Farklı model ve çaptaki bu silahlar arasında uzun namlulu silahlar da var. Üstelik bu fotoğraflardan bazıları ise Suriye’nin farklı kentlerinden çekilmiş. Fotoğraflar saldırganın Suriye'de askeri eğitiim aldığını gösteriyor.

TSK KULLANIYOR

Saldırgan Gencer, Suriye’nin Menbic kentindeki bir mevzi içerisinde, elinde uzun namlulu silahla çektiği bir fotoğrafı “Suriye hatırası” notu ile paylaşmış. Elinde tuttuğu MPT-76 model silah, TSK envanterinde bulunan kolluk birimleri tarafından kullanılan bir silah.

Halep’te çekilen bir başka fotoğrafında ise, üzerinde askeri kamuflaj bulunan Gencer’in bozkurt işareti yaptığı görülüyor. Fotoğrafın çekildiği yerin askeri bir mekan olduğu anlaşılıyor. Gencer’in paylaştığı diğer bazı fotoğraflarda yanında üzerinde askeri kamuflaj bulunan başka kişiler de gözüküyor.

Sözkonusu bu fotoğraflar saldırganın paramiliter yapılar içerisinde yer aldığı ve son yıllarda Suriye’de bulunduğunu açıkça gösteriyor. 

Türkiye’nin müdahil olduğu Suriye’deki iç savaşında ve Kuzey ve Doğru Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda bu paramiliter yapıları kullandığı yönünde bugüne dek çok sayıda bilgi ve belge kamuoyuna yansıdı, uluslararası raporlara konu oldu. 

Bu operasyonlarda ise Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş (SADAT)’ın ismi öne çıktı. SADAT’ın kurucuları arasında yer alan Adnan Tanrıverdi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını da yaptı.

Saldırıya karşı ilk elden tepkiler yükselmeye devam ediyor. Birçok siyasetçi ve sivil toplum örgütü, sanal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla saldırıyı kınadı. 

Tepkilerden bazıları şöyle: 

*Saldırı sonrasında sanal medya hesabından açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın!" dedi. 

*DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise şu açıklamayı yaptı:  "HDP İzmir İl Binasına düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine baş sağlığı diliyorum. Mevcut siyasal şiddet iklimini önlemek, siyasi partilerin ve siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükûmetin sorumluluğundadır."

*Saadet Partisi Başkanı Temel Karamollaoğlu ise yaptığı paylaşımda, "HDP İzmir İl Binasına yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, yaşanan can kaybı nedeniyle başsağlığı diliyorum. Olay tüm yönleriyle aydınlatılmalı, faillere gerekli ceza verilmeli; başta siyasiler olmak üzere herkes şiddeti besleyecek söylem ve davranışlardan vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı. 

*Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu da yaptığı paylaşımla saldırıya tepki gösterdi. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "İzmir'de HDP İl Binası'na düzenlenen silahlı saldırıyı kınıyorum. Öldürülen Deniz Poyraz'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim. Şiddet kaybetmeye mahkumdur. İktidar siyasete terör gölgesi düşmemesi için acilen tedbir almalıdır."

*HDP saldırısına bir tepki de İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den geldi. Akşener, Twitter hesabından "Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Başkanlığı’na yönelik saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bulanık suda balık avlama hevesinde olanlar akıllarını başlarına alsınlar" paylaşımında bulundu. 

*Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: "HDP İzmir İl Örgütüne yapılan saldırı, açık bir provokasyondur. Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm HDP genel merkezi camiasına başsağlığı diliyorum. Muhalefete 'bunlar daha iyi günleriniz' diye tehditler savurarak, ülkeyi tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmanın kucağına iten iktidarı bu dili terk etmeye ve önlem almaya davet ediyorum. Bu millet demokrasiden ve hukuk devletinden uzak, 90'lar benzeri bir siyasi iklimi hak etmiyor. Gün siyasal ve toplumsal tüm kesimlerin sorumlu davranma ve demokrasi bilinciyle hareket etme günüdür."

*CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi:"Biz onlarca kez ikaz ettik. Bakın bu dili kullanmayın, bu üslubu kullanmayın. Bu gergin ortamda sokakta bu üslubu satın alabilecek bir güruh var. Nitekim İzmir’de bu vahim olay gerçekleşti. Siyasi partiler Türkiye’nin her yerinde örgütlüler. Dolayısıyla hızla ama hızla iktidar partisinin sözcüleri düşmanlaştırıcı, kutuplaştırıcı ve hedef gösterici dilden, üsluptan vazgeçmeliler.

*Tanrıkulu devamında : "Bir sözüm de tabi ki yargıya. Yargı da uzun zamandır HDP’nin bu şekilde hedef gösterilmesine, linç edilmesine karşı hep sessiz kaldı. Daha dün Ankara Adliyesinde, Sincan’da koridorda bile devam eden bir yargılama sırasında içeri giren bir güruh HDP’lileri linç etmeye kalktı, saldırdı avukatlara, HDP’lilere nerdeyse sanıklara saldırdılar. Böyle bir girişime de Mahkeme de sessiz kaldı ve suç duyurusunda bulunmadı. Ben bir kez daha geçmiş olsun diyorum ve iktidar partisini, iktidar partisinin ortaklarını bu dilden, bu üsluptan vazgeçmeye çağırıyorum."

* DBP @DBP_GenelMerkez: Baskılarla, gözaltılarla ve tutuklamalarla  susturamadıklarını; katliam girişimi ve  saldırılarla sonuç alabileceklerini sanıyorlar! 

*Polis ablukasındaki HDP İl binasına silahlı saldırı olabiliyorsa bunun faili bellidir!

* Halkevleri: İzmir'de HDP'yi hedef alan saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz katledildi. Tüm HDP'li dostlarımızın başı sağolsun. Faşizme karşı omuz omuza mücadele edeceğiz!

* Nesrin Nas: Bu saldırı HDP’ye değil tüm siyasetedir. Siyasi alanı bataklığa çevirmek, hiçbir şey konuşulmasın, yoksulluğun, yolsuzlukların üzerini kanla örtmek, topluma endişe, korku salmak için yapılmış bir saldırıdır ve hedefi İYİP dahil tüm muhalefet partileri ve toplumsal muhalefettir.

* Ferhat Tunç: Altı milyon insanın iradesini yok sayarak partilerini kapatmaya çalışanlar, bu ırkçı, faşist saldırılara zemin hazırladı. HDP izmir il binasına yönelik bu korkunç saldırıyı şiddetle kınıyorum. İzmir HDP çalışanlarına büyük geçmiş olsun. #hdphalktır

* CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç:  Kullanılan kutuplaştırıcı dil ve hedef gösterme kültürü bir kez daha demokrasiye darbe vurmuştur. HDP İzmir İl Binasına yapılan saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden görevli vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Geçmiş olsun @HDPizmir @HDPgenelmerkezi

* Ayşe Acar Başaran: Faillerin, azmettiricilerin, failleri koruyan ve aklamaya çalışanların kim olduğunu gösteren fotoğraflar. #HDPHalktır

* Özgürlük için Hukukçular Derneği @ohdgenelmerkez: HDP İzmir İl Binası’na saldıran silahlı bir kişi, rehin aldığı parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katlederek parti binasını ateşe verdi!! İl binasına giden İzmir şube yöneticilerimiz içeri alınmıyorlar!!  #hdphalktır

* İHD Genel Merkezi @ihd_genelmerkez : Saldırıyı kınıyor, HDP’ye ve Poyraz ailesine geçmiş olsun ve başsağlığı diliyoruz. Etkili soruşturma ile saldırının tüm boyutları ile aydınlatılmasını, HDP’ye yönelik nefret söyleminin son bulmasını, HDP binalarının sahici olarak korunmasını istiyoruz.

* ESP İstanbul: "İzmir İl binasına saldırıp, ateşe veren ve HDP üyesi Deniz Poyraz'ın katledilmesine sebep olan Faşist şef ve İç savaş bakanından hesap soracağız!

* Barış İmzacısı Melek Göregenli: Başımız sağolsun.. İl binasında çalışan kadının kızı hayatını kaybetmiş. Hedef göstermelerin sonu bu işte @HDPizmir

*Gazeteci Yusuf Gürsucu da saldırganın gözaltına alınıp fotoğrafını paylaşarak, "Yoruma gerek var mı? #hdphalktir" dedi.  

* Yazar Akın Olgun da katlin fotoğrafıyla birlikte "Yarın arkasına bayrak koyup, birlikte fotoğraf çektirirsiniz" paylaşımı yaptı. 

YENİ ŞAFAK'A TEPKİ

Saldırıyı Yeni Şafak gazetesi "Çatışma" olarak yansıtmaya çalışırken Yeni Akit ise  "HDP İzmir il binasına silahlı baskın! 1 kişi öldü, bölge abluka altında" başlığıyla verdi. 

Haberlere ilişkin de sanal medyadan tepki yağdı.

* İrfan Aktan: "Çatışma" ha! Parti binasına bir saldırgan giriyor, bir insanı katlediyor ve iktidar medyası buna çatışma süsü vermeye çalışıyor. Ahlaksızlıkla filan izah edilemez bu.

* Özgür Amed: Silahlı saldırgan içeri giriyor, içeride çalışan genç bir kadını başından vuruyor. 

Yeni Şafak gazetesi "çatışma" diyerek servis ediyor. Katil bir değil iki değil... Lütfen bu alçakvari çarpıtmalara tepkisiz kalmayalım.

* Melis Alphan: Basbayağı saldırıya ‘çatışma’ diyor utanmazlar

* Candan Yıldız: Çatışma yok... Biri binaya giriyor, çalışanı öldürüyor, binayı ateşe veriyor.

* Amed Dicle: Bu paçavra saldırganı kolluyor. 'Etrafa ateş' değil, parti üyesini rehin alarak katletmiş. Bunlar insan değil, insan olma ihtimalleri sıfır.