kadına yönelik şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’ne dair AKP iktidarından gelen açıklamalar nedeniyle başlattığı “Kadın Mücadelesi Her Yerde” kampanyasına dair Artı TV’de açıklamalarda bulunan HDP Kadın Meclisleri Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran pandemi döneminde artan kadına şiddet olaylarına dikkat çekti.

HDP’nin kampanyasının pandemi gerekçesi ile engellenmeye çalışıldığın dile getiren Ayşe Acar Başaran, AKP’nin pandemi döneminde artan şiddet olaylarının önüne geçemediğini söyledi.

'PANDEMİ FIRSATÇILIĞI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

HDP’nin kampanyasının sona ermesinin ardından şiddet karşıtı eylemlerin ve İstanbul Sözleşmesi’nin korunması için çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Başaran değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“8 Haziran’da istismar yasasına, kayyımlara, kadına yönelik şiddet ve infaz yasasının doğurduğu sonuçlara karşı bir kampanya başlattık. Kampanyayı başlattıktan sonra gördük ki doğru bir zamanda doğru bir kampanya başlatmışız. Pandeminin yarattığı sonuçlar ile birlikte Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ne kadar yükseldiğini gördük. Neredeyse her gün bir tane kadın katliamıyla, çocuklara yönelik istismar vakaları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu da bizlere mücadelenin her yerde yürütülmesinin ne derece önemli olduğunu gösterdi. Beş bölgede yürüyüş kararı almıştık ve dün Ağrı’daydık. Maalesef özellikle pandemi fırsatçılığı ile bir kez daha karşı karşıya kaldık.”

“Bütün pandemi süreci boyunca kadınlara ve topluma evde kalın derken hiçbir mekanizma işletmeyerek kadınların yaşamını tehlikeye atan iktidar, yine bunu bahane göstererek bizleri engellemeye kalktı. Kadınlar gelip bizi dinlemek istediğinde Ağrı’ halkına seslenmek istediğimizde, ortaya çıkan şüpheli ölümlerin aydınlatılmasını istediğimizde, çözümün yaşamına son verme olmadığını birlikte mücadele olduğunu göstermek istediğimizde AKP iktidarının şiddeti ile yüz yüze kalmış olduk.”

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

“Bizim açıklama yapacağımız günden bir gün önce bir kadın evli olduğu erkek tarafından katledildiğini ve bir çocuğun da AKP’ye yakınlığı ile bilinen dernek başkanı tarafından istismar edildiğini gördük. Bu dönemde kadın mücadelesinin her yerde devam etmesinin ne kadar önemli olduğunu görmüş oluyoruz. İktidar cephesinde İstanbul Sözleşmesinin tartışıldığı bir süreçteyiz. Tam da kadınları koruyan mekanizmaları güçlendirmek gerekirken, var olan mekanizmaları işletmek gerekirken; kadınların büyük emek ile imzalanmasını sağladığı sözleşme tartışmaya açılmış durumda. İktidar bu tartışmalar ile kadına yönelik yaklaşımını bir kez daha göstermiş oldu. Bizim açımızdan mücadeleyi her yerde sürdürme kararlılığı sürecek. Şiddet olduğu sürece geri adım atmamız söz konusu olamaz. Çünkü kazanımlarımız ve yaşamımız tehlike altında. Kampanyamız sona erse bile mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz.”

'KADININ BEYANI ESASTIR'

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık hakkındaki kadına şiddet haberleri ile HDP’den istifa eden Mardin Milletvekili Tuma Çelik hakkındaki haberlere dair de açıklamalarda bulunan Ayşe Acar Başaran “İki vaka ile ilgili olarak yansıması ile birlikte gerekli mekanizmalar işletildi. Gerekli açıklamalarda kadın mücadelesinde yaklaşımımızın net olduğunu söyledik. Büyük bir emek ve bedeller ile oluşturduğumuz hattan geri adım atma söz konusu olamaz. Kadına yönelik şiddetin nereden geldiği bizim açımızdan tartışılacak bir konu değildir. Mensur ışık ve Tuma Çelik konusunun basına ve bize yansıması ile birlikte disiplin mekanizması işletildi. Gerekli görüşmeler yapılıp, savunmalar alındıktan sonra gerekli karar kamuoyu ile paylaşılacak. Daha önce de paylaştık, kadının beyanı bizim içim esastır. Bu konuda işlemler neticesinde kararlar alınacak” ifadelerini kullandı.