Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erzurum’da yatılı Kuran kursunda yaşanan tecavüzü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Tecavüz ve şiddet 

Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda 22 yaşında olduğu belirtilen H.A. tarafından en az yedi çocuğa altı yıl boyunca hem tecavüz edildiği hem de işkence edildiği belirtilen soru önergesinde,  “Cinsel istismara maruz kalan çocuklardan birinin babasının şikâyeti üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmış ve H.A. hakkında 12 yaşından küçüklerin nitelikli cinsel istismarı, müstehcen yayınları seyretmeye teşvik, müstehcen yayınlarda çocukları kullanmak, cebir ve hileyle hürriyetinden yoksun kılma, hakaret ve sarkıntılıktan dava açıldığı belirtilmiştir” diye belirtildi.

Önergede, her iki bakanın yanıtlaması istemiyle şu sorular yer aldı: 

"*Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursunda 22 yaşındaki sözde eğitmenin gerçekleştirdiği çocuğa yönelik cinsel istismar ve diğer suç konusu olaylar hakkında açılan davaya müdahil misiniz?

*Erzurum’da bulunan Kuran Kursunda yaşanan çocuğa yönelik cinsel istismar suçuna dair tarafınızca açılan bir soruşturma var mıdır? Varsa soruşturma süresince çocukları koruyacak ek tedbirler alınmış mıdır?

*Yaklaşık 6 ay boyunca Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursunda yaşanan cinsel istismar ve kötü muamelelerden İl Müftülüğü haberdar değil midir?

*Söz konusu Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursunun faaliyetleri devam etmekte midir?

*Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nun idarecileri kimlerdir?

*Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursunda yedi çocuğa altı ay boyunca cinsel istismarda bulunan H.A hakkında açılan davada hangi güvenlik tedbirleri uygulanmıştır? Bu kişi 29 Ekim 2021 tarihinde neden Yozgat'a gönderilmiştir?

*Kuran Kursunda 2021'in Mayıs ve Ekim aylarında çalışan bu kişinin çocuklarla vakit geçirmesine kim/kimler izin vermektedir? Bu kişi hangi eğiticilik vasfına sahiptir? Varsa bir eğitim geçmişi bu çocuklar alanında mıdır? 

*Erzurum’da bulunan erkek/kadın yatılı Kuran Kursları hangileridir? Bu kurslar kimlerin denetimindedir?

*Çocukların eğitimlerinin; uzman, pedagojik eğitim almış, ruh ve beden sağlığı yerinde kişilerce verilmesi gerekirken Kuran kurslarında verilen eğitimlerde bu kriter gözetilmekte midir?

*Sözü edilen bu kursların denetimlerinde aktif rol üstelenmekte misiniz? Söz konusu Kuran Kursunu en son ne zaman denetlediniz?

*Cinsel istismara maruz kalan çocuklara psikososyal destek sunulmakta mıdır?”