Halkların Demokratik Partisi (HDP), DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarının durdurulması ve insani yardım koridorunun açılması amacıyla 2014’te gerçekleşen protestolar sırasında yaşanan ölümlerle ilgili Meclis’te araştırma komisyonunun kurulması istemiyle önerge verdi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un imzasıyla verilen önergenin gerekçesinde, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşla beraber DAİŞ’in Ortadoğu’da soykırım ve katliamlar gerçekleştirmeye başladığına dikkat çekildi. DAİŞ’ in Şengal’de yaşayan Êzidî Kürtlere karşı 2014 yılında katliam gerçekleştirdiği hatırlatılan gerekçede, katliamın Bileşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edildiği vurgulandı.  

‘DAİŞ SOYKIRIM GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLADI’

Gerekçenin devamında şunlar yer aldı: “IŞİD, Şengal soykırımından bir ay sonra, Eylül ayının başında Suriye’nin Halep iline bağlı Kobanê kasabasına saldırarak, Kürt halkına karşı soykırım gerçekleştirmeyi planladı. Bunun üzerine bütün dünyada Kobanê’deki katliam girişiminin önlenmesi için acil çağrılar yapıldı. Dünyanın dört bir yanından Kobanê’ye insani koridor açılması ve Kobanê halkıyla dayanışmak için protestolar düzenlendi. O süreçte BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kobanê için koalisyon güçlerinin elinden geleni yapması gerektiğini açıkladı. AB ve Avrupa Konseyi yetkilileri Kobanê için peş peşe duyarlılık çağrıları yaptı.

43 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye’de de 2014 Eylül ayının sonlarına doğru insanlar demokratik tepkilerini ortaya koyarak Kobanê halkına destek oldu ve Kobanê için dayanışma çağrısı yaptı. Aynı günlerde birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve inisiyatif de, Kobanê kuşatmasına karşı dayanışma mesajları yayınladı.  Eylül ayında başlayıp Ekim ayının ilk haftasına kadar Türkiye’nin birçok kentinde yaşanan gösterilerde herhangi bir ölüm ve yaralanma olayı gerçekleşmedi. Ancak 7 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Antep’te yaptığı miting sırasında kullandığı ‘Kobanê düştü düşüyor’ ifadesinden sonra Muş Varto’da polisin protestoculara müdahalesi neticesinde ateşli silah nedeniyle 25 yaşındaki Hakan Buksur hayatını kaybetti ve sonraki 3 gün içinde protestolarda ölüm ve şiddet olayları giderek arttı, 43 kişi hayatını kaybetti.

TEK BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ

Provokasyonların durdurulması amacıyla o süreçte HDP heyeti, İçişleri Bakanlığı’nda 48 saat süren görüşmeler yürüttü. Bu görüşmelerde dönemin İçişleri Bakanı, HDP heyetine  ‘Güvenlik güçleri içerisinde kontrol edemediğimiz güçler var’ demişti. Ancak olaylar sonrası bu ‘kontrol edilemeyen güçlerle’ ilgili tek bir soruşturma dahi yürütülmedi. Yaşanan ölümlerde sorumluluğu bulunan ve o dönem görev yapan mülki idare amirleri ve güvenlik güçleriyle ilgili bir çalışmanın yürütülmemesi, yaşanan ölümlerin akıbetinin açığa çıkmasını da engellemiştir.

FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMADI

Kobanê protestoları sırasında yaşanan ölümlere dair sonrasında açılan soruşturmalar raflarda kaldı ve özellikle katledilen protestocuların failleri geçen 7 yıla rağmen ortaya çıkarılmadı. İktidarın sembolik olarak ele aldığı birkaç dava hariç diğer bütün davalarda ilerleme ya hiç olmadı ya da çok az oldu. Bu çerçevede o süreçte tüm yaşananların bütün boyutlarıyla aydınlatılması, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve faillerin bulunması için araştırma komisyonu kurulması elzemdir.”