Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kısa süre önce “Herkes için adalet” sloganıyla başlattığı kampanyaya ait afişlerin Batman Valiliği’nin aldığı kararla kentteki billboardlara asılamamasını Meclis gündemine taşındı. HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, valiliğin aldığı kararla kampanya afişlerinin billboardlara asılmasını engellemesini Meclis Başkanlığı’na sunduğu önerge ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’na sordu.

Verdiği önergede valiliğin kentte basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, anma töreni, gösteri yürüyüşleri gibi etkinlikleri daha önce yasaklayarak izne bağladığını hatırlatan Uca, kampanyalarına ait afişleri “kışkırtıcı ve tahrik edici” bulan valiliğin, “hukuk sistemine karşı olumsuz yargılar oluşturacağı ve provoke edici yürüyüşlere neden olabileceği” gerekçesiyle kentteki billboardlara asılmasına izin vermediğini kaydetti.

Valiliğin Kovid-19 önlemlerini gerekçe göstererek HDP Batman İl Örgütü binasının önünde bir kişinin bile basın açıklaması yapmasına izin vermezken, AKP kongrelerinin binlerce kişinin katılımı ile herhangi bir önlem alınmadan yapılabildiğini söyleyen Uca, önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“*Anadili Gününü kutlamak için asılması istenen ve eşit hak ve özgürlük taleplerini içeren afişlerin kışkırtıcı bulunmasının sebebi nedir?  ‘Herkes için eşitlik, herkes için adalet’, ‘Herkes için özgürlük, herkes için adalet’, ‘Herkes için iş-aş, herkes için adalet’ ve ‘Ji bo mafe zimanê zikmakî destpeke edalet, Roja Zimanê Zikmakî piroz be-Anadil için, herkes için adalet, Dünya Anadil Günü kutlu olsun’ afişlerinde herhangi bir provokasyona sebebiyet verecek şiddet veya kışkırtıcı dil, hangi cümlede veya kelimede geçmektedir? 

* Hukuk sistemindeki eksikliklerin, Türkiye halklarının oylarıyla seçilmiş Türkiye’nin üçüncü büyük partisi tarafından dile getirilmesinin, atanmış vali tarafından engellenmesinin yasal dayanağı nedir? 

*Milletvekilleri HDP İl Binası önünde basın açıklaması yaparken kolluk kuvvetlerinin ‘İl binasının içindeki insanları gözaltına alırız’ tehditlerinin hukuki bir dayanağı var mıdır?

*COVİD-19 önlemleri gerekçe gösterilerek açık havada COVİD-19 önlemlerine uygun ve sosyal mesafeyi dikkate alarak yaptığımız basın açıklamalarının engellenip, binlerce kişinin katıldığı kongrelerin yapılmasına müsaade edilmesini nasıl açıklamaktasınız?”