Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadınlar için adalet” kampanyası kapsamında cezaevlerindeki tutuklu kadınların durumuna dikkat çekmek amacıyla, “Kadın tutsaklar için adalet” şiarıyla Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya müdahale etti. Alanda çekim yapan gazeteciler çıkarılırken, milletvekilleri ablukaya alındı. Kağıthane Kaymakamlığı'nın 3 günlük yasak gerekçesiyle açıklamaya izin verilmedi. 

Bunun üzerine HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Muazzez Orhan, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, Hüda Kaya Züleyha Gülüm, Filiz Kerestecioğlu ve Dilşat Canbaz Kaya, engellemelere karşı Şişli'de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi önünde açıklama yaptı. 

Açıklamada, "Kadınlar için erkek adalet değil gerçek adalet" yazılı pankart açılarak, "Jin jiyan azadî" ve "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

‘KADINLAR İŞKENCEYLE KARŞI KARŞIYA’

Burada açıklama yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, adliyenin polis ablukasına alınmasına tepki göstererek, erkek egemen iktidara karşı diz çökmeyen, biat etmeyen kadınlar için adalet istediklerini söyledi. Başaran, "Yargı erkek egemenliğinin koruyucusudur. Her gün kadınlar katledilirken, tacize, tecavüze uğrarken erkek yargı erkeği cezasızlıkla ödüllendirirken, kendisini savunan kadınlar aynı erkek yargı tarafından cezalandırılıyor. Kadınlar alanlarda, meydanlarda mücadele ederken zor aygıtıyla sürekli bir biçimde karşı karşıya kalıyor. Kadınlar gözaltılarla, tutuklamalarla ve bu da yetmezmiş gibi her türlü işkenceyle karşı karşıyalar" diye konuştu

‘AKP ÇIPLAK ARAMAYI MEŞRULAŞTIRIYOR’

İktidarın çıplak arama işkencesinin savunuculuğunu yaptığını söyleyen Başaran, kadınların gözaltılardan cezaevlerine kadar  çıplak arama işkencesine maruz kaldıklarını söyledi. Başaran, çıplak aramanın işkence olduğunu belirterek,  "Çıplak arama cinsel işkencedir ve iktidar bu suçu işliyor' dediğimizde, iktidarın sözcüleri bunu inkar etmekle kalmıyor, bunun savunuculuğunu yapıyor, meşrulaştırma çabasını yürütüyor. Devlet eliyle çıplak arama işkencesi vardır. En son AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in yaptığı tam da buydu. Kadınların, bu tür muamelelerle, cinsel işkenceyle karşı karşıya kaldıklarında bunu açıklamak için ne kadar zorlandıklarını biliyoruz. Kendileri daha önce kadın hakları savunuculuğu yapmadıkları, kadınların hislerinden uzak oldukları için çıplak arama işkencesini anlatmanın ne kadar zor olduğunun farkında değiller. Ve bir yıl boyunca bir kadının bu işkenceyi ifade etmesinin suçlusunu, yine kadınlar olarak gösterdiler. Ama bu meşrulaştırma çabası boşuna, büyük bir suç işliyorsunuz" dedi. 

‘KADINLAR YARGILAYACAK’

Çıplak arama işkencesine karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Başaran, "Yargınız da, kolluğunuz da, oluşturduğunuz barikatlar da bu mücadeleyi vermemizden bizi alıkoyamayacak. Erkek egemen yargınızı biz kadınlar yargılayacağız. Karşınıza dikileceğiz, bizi yargılamak istediğiniz, adliye saraylarında kadınlar olarak sizin erkek egemen yargınızı biz yargılayacağız. Sizin bizi yargılamaya gücünüz yetmeyecek. Cezaevlerine kapattığınızda, sizin o dört duvarlarınız arasında ses yükseltmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Başaran, tutuklu kadınları selamlayarak sözlerini sonlandırdı.