Sabah saatlerinde Suriye’de eğitilen Onur Gencer isimli şahıs Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasını basarak, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı (38) katletti. Tüm gün olay yerini ablukaya alınan parti binasında polislerin geri çekilmesiyle olay yerinde  yaşanan saldırıya ilişkin fotoğraf ve görüntüler de kamuoyuna yansıdı.

Parti binasına saldırı olduğu sırada olay yerine ilk giden HDP İzmir İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur yaşananları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

ÇELİK YELEK BEKLEMİŞLER!

Baydur, parti binasının bulunduğu Tezul İşhanı kapısında bekleyen polislerin olaya müdahale etmediğini ve aynı polislerce engellendiği için olaya müdahale edemediğini söyledi. Baydur; “Polislere neden müdahale etmiyorsunuz? diye sorduğumda, bana ‘Çelik yelekleri bekliyoruz’ cevabını verdiler” dedi.

DENİZ TEK BAŞINA BİNADAYDI

Olayın olduğu sırada kendisinin de parti binasına yakın bir yerde olduğunu kaydeden Baydur, olay anına ilişkin şunları aktardı: “Sabah saatlerinde parti binasında kimse yoktu. Deniz Poyraz tek başınaydı. Normal şartlarda o saatlerde en az 5-6 kişi parti binasında oluyoruz. Ancak olayın olduğu saatlerde birkaç arkadaşımız partimizce düzenlenecek bir etkinlik için davet ettiğimiz MYK üyelerimiz ile milletvekili arkadaşlarımızı almak için havaalanına gittiler.

SİVİL POLİSLER KAPIDAYDI

Ben de 10.45 gibi aracımı park edebilmek için o partinin bulunduğu sokakta 3 tur attım. Sonra büfeden sigara ve kahve alıp parti binasının önüne geldiğimde üç sivil polisin kapıda beklediğini gördüm. Onlara ne oluyor diye sorduğumda, bana binanın ikinci katına baskın olduğunu söylediler. Ben de onlara binanın ikinci katında HDP il binasının olduğunu, kendimin de il eşbaşkanı olduğunu söyleyince, ‘Evet HDP il binasında’ diye yanıt verdiler. O anda saldırganın HDP il binasına gittiğini kapıdaki sivil polisler biliyordu. Ama nasıl biliyor ben de bilmiyorum. O polislere neden müdahale etmediklerini sorduğumda ise, çelik yelek beklediklerini belirttiler.”

TARTIŞMA SIRASINDA SİLAH SESLERİ

Baydur, polislerle yaşadıkları tartışmanın en az 15 dakika sürdüğünü ve o sürede hiç kimsenin saldırgana müdahale etmediğini belirterek, “15 dakikalık tartışmamız sürerken, silah sesleri geldi. Sonrasında ise güvenlik güçleri geldi. Güvenlik güçleri geldikten yaklaşık 15 dakika sonra da saldırganı yakaladılar. O ara Deniz arkadaşımızın öldüğünü öğrendik” diye konuştu.  

ESNAF SİLAHLA HDP'YE GİTTİĞİNİ GÖRDÜ

Baydur, ayrıca olaya tanıklık eden bir esnafın HDP’nin bulunduğu binaya yaklaşık 30-35 yaşlarında silahlı birinin girdiğini de söylediğini aktardı

TÜM ODALARI KURŞUNLAMIŞ

Olay yerine savcı ile birlikte girdiğini de aktaran Baydur, “İçeriye girdiğimde eşbaşkanlık odasının anahtar deliğinin kurşunlandığını, camlı bölümden de içerinin kurşunlandığını gördüm. Odalardaki camları kırmış, kurşun izleri vardı. Yangın tüpünü de içeriye doğru sıkmış” dedi.

GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRÜYLE ÜÇ GÖRÜŞME

Partilerinin önüne getirilen ailelerden kaynaklı parti binalarının provokasyona açık hedef haline getirildiğini söyleyen Baydur, şöyle devam etti: “Parti binamızın olduğu yere çadır kurulduğundan beri üç defa İzmir Güvenlik Şube’yle görüştüm. Yine konuya ilişkin daha önce valilikten randevu talep ettik ancak görüşmediler. Onlara hiçbirimizin can güvenliğimizin olmadığını ilettim. Bugün de onların gözüne baka baka bunu yine söyledim.”