Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Diyarbakır’da 2017 Newroz’unda katledilen Kemal Kurkut’un ölümüyle ilgili açılan davanın karar duruşmasında sanık polis hakkında beraat kararı verilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

‘DEVLET ELİYLE KATLEDİLDİ’

Açıklamada, “Hukukun üstünlüğünü ve vatandaşlarının demokratik haklarını tanımayan, elindeki iktidar gücünü halka karşı kullanan anlayış sonucu Kemal Kurkut, henüz 23 yaşındayken devlet eli ile katledilmiştir. Kemal Kurkut’un katledilmesi, geçmiş dönemde devlet eli ile işlenen katliamların araştırılmaması ve sorumluların yargılanmamasının bir sonucudur. Cezasızlık zırhının koruması altında insanları katleden güvenlik güçleri, iktidar tarafından korunmakta ve kahraman olarak tasvir edilmekte, haklarında gülünç cezalar verilerek sırtları sıvazlanmakta, başka katliamlar için adeta teşvik edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘TOPLUM VİCDANI KATLEDİLDİ’

Yargıda reform üzerine reform yapılmasına rağmen var olan yargı sisteminde Kurkut’u katleden polisin beraat ettiği, Kurkut’un katledilmesini çektiği fotoğraflarla belgeleyen gazeteci Abdurrahman Gök’ün 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yargıda cezasızlık politikasının acı örnekleri arasında yer alan bu karar, adaleti, toplumsal barışı, adalet duygusunu ve toplum vicdanını bir kez daha katletmiştir. Kemal Kurkut’un ailesi ve sevdiklerine bir kez daha başsağlığı diliyor ve sorumluların en yüksek cezaları almaları için verdikleri hukuk mücadelesinde yanlarında olmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz. İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinin müdafi olarak bizler, bu yolda katledilenleri asla unutmayacak, katillerin ve bütün sorumluların hak ettikleri cezaları almaları için hukuk ve adalet mücadelesinden asla geri durmayacağız.”(Ankara/MA)