Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, parti Genel Merkezi’nde basın toplantı düzenledi. Dede, partilerinin İzmir İl Örgütü’ne yönelik 17 Haziran 2021’de Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen saldırıda katledilen Deniz Poyraz davasına dair açıklamalarda bulundu. Partilerine yönelik saldırı davasında yaşanan gelişmeler üzerinden açıklama yapma gereği duyduklarını ifade eden Dede, “Katliamın gerçekleştiği günden itibaren İzmir Valiliği’nin, İzmir’deki kolluk güçlerini ve soruşturmayı yürüten savcının ciddi ihmallerinin olduğu ve olayın bütün gerçekliğiyle açığa çıkması için değil, gerçekliği örtmek için çaba içinde olduğunu ifade etmiştik. İki gün önce dosyaya giren bir yazışmadan Deniz Poyraz davasının şimdi de katilin talebi doğrultusunda İzmir’den alınarak Kayseri'ye taşınmasına dönük bir girişim olduğunu öğrenmiş olduk” dedi. 

CEZASIZLIK ARGÜMANI

Fail Onur Gencer’in bu talebinin iki yönüne dikkat çeken Dede, “Prosedür olarak katil can güvenliği ile ilgili bir tehlike görüyorsa, İzmir Valiliği’ne ya da savcılığa başvurabilecekken, mahkeme aracılığı ile talebini iletilecek iken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) talebini iletmiş. Bunun üzerine CİMER, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirmiş ve Adalet Bakanlığı da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve valilikten davanın görülmesi ile alakalı, katilin can güvenliği ve davanın selameten yürütülmesi konusunda görüş istemiştir. Çok yakında tarihten bildiğimiz örnekler var. Toplumsal davalar, ırkçı katliamlarda, siyasi davalarda davalar başka illerde görüldü. Toplumsal davalarda, siyasi cinayetlerde, ırkçı katliamlarda, siyasi davalarda davalar cinayetin gerçekleştiği yerlerden alınarak, başka illerde görüldü. Bu tür davalarda cezasızlık politikasının bir argümanı olarak davayı başka illere kaçırma girişimleri görüldü” diye belirtti. 

CİNAYET GERÇEKLİĞİ 

Gezi Direnişi eylemlerinde katledilen Ali İsmail Korkmaz ve katledilen Uğur Kaymaz davalarını hatırlatan Dede, şunları söyledi: “Ali İsmail Korkmaz Eskişehir'de katledildi ama dava Kayseri'ye taşındı, sonuçta polis memuruna 7 aylık ceza verildi. Uğur Kaymaz davası Mardin’de görülmesi gerekirken, Eskişehir’e taşındı ve polisler beraat etti. Bir kez daha altını çizmek istiyoruz, Deniz Poyraz davasının başka bir yere taşınmak istenmesinin katilin arkasındaki güçlerin bir bütünün bu siyasi cinayetin gerçekliğinin ortaya çıkmasını engelleme girişimidir. 

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Yargılamanın birinci ve ikinci durumda katilin can güvenliğini tehdit edecek ya da yargılamayı engelleyecek bir olay yaşanmış değil. Elbette katilin tahrik eden tavır ve söylemleri acısı hala tap taze olan aile ve bizler açısından elbette bir tepki ile karşılanmıştır. Ancak mahkeme heyetinin katilin bu lakayt tavırları karşısında tavır almaması da bu gerginliklerin yaşanmasının bir diğer sebebi olmuştur. Yargılama sırasında salonun kapasitesinden kaynaklı katılanların yüzde 80’i avukattır, avukatların bulunduğu bir ortamda yargılamanın etkileneceğini ya da avukatların adil bir yargılama gerçekleşmesinin önüne geçeceğini iddia etmek kabul edilebilir değil. 

ALENİYET İLKESİ 

Aile, avukatlar, partimiz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bu davada maddi gerçeğin ortaya çıkmasında başka bir arzusu, emeli bulunmamaktadır. Adil yargılamanın koşullarından biri aleniyet ilkesidir. Aleniyet ilkesinin sebebi de toplumun yargılamayı takip etmesi adil yargılama yürütülüp yürütülmediğinin bilincinde olabilmesi demektir. Davanın İzmir’den alınıp toplumdan kaçırılması aleniyet ilkesinin boşa düşürülmesi demektir.

DAVA KAÇIRILMAK İSTENİYOR 

İzmir'de yaşayan aile, saldırıdan dolayı mağdur müşteki arkadaşlarımız ve avukatların ve onları sahiplenin sivil toplum temsilcilerinin ve siyasi parti temsilcilerinin İzmir dışında davanın görülmesi durumunda davayı takip edemeyecekleri düşünerek, bu talepte bulundu katil. Bu konuda hem hukuki girişimlerimizi sürdüreceğiz ve hem de toplumsal olarak gereken tüm çabayı sarf edeceğiz. İlk günden bizimle yürüyen ve dayanışmasını eksik etmeyen barolara, sivil siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine çağrımızdır, Deniz Poyraz davasının İzmir’den kaçırılmasına hep birlikte müsaade etmeyelim.”

AİHM KARARI

Dün AİHM tarafından açıklanan milletvekillerimizin dokunulmazlığının sözleşmeye aykırı bir biçimde kaldırıldığına dair karar sonrası bir kısım basın organlarında partimiz hukuk komisyonu ile ilgili haberler oldu. Dün MYK’mız bir açıklama yaptı. Bir kısım yayın organlarında yapılan başvurularda bazı milletvekili arkadaşlarımızın başvurularının kabul edilemez veya kabul edilmemesi sebebiyle HDP ve HDP Hukuk Komisyonu hedef gösterildi. Davaya ilişkin tartışılması gereken asıl konuları ıskalayan bu haberler toplum ve kamu açısından bir yere tekabül etmediği gibi konuya ilişkin bu haberleri yapan yayın organları teyit etmek için bizi aramadı.

HUKUK KOMİSYONUMUZ GEREKEN DESTEĞİ VERDİ

Dava avukatlarının bir kısmı ile de görüştüm, onlarla da bir görüşme yapılmamış. Bu yönüyle bizim de garipsediğimiz bir haber olduğunu belirtmek isterim. HDP Eş Genel Başkanları, milletvekili ve belediye eşbaşkanları binlerce partilimiz gözaltına alınıyor, yargılama başlatılıyor ve sayısız hak ihlallerine maruz bırakılıyordu. Elbette bu dava da bu ciddi bir takip hassasiyet gerektirdiği için bu davaların milletvekili arkadaşlarımızın özel avukatları tarafından takip edilmesinin daha doğru olacağı yönünde karar almıştı. Hukuk komisyonumuz uzman hukukçulardan alınan görüş doğrultusunda alınan bilgiler doğrultusunda başvuru örneği hazırlayıp bu konuda gereken desteği verdi. Bu süreçte doğrudan takip eden HDP hukuk komisyonu üyeleri olmadı.”

‘ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR’

Açıklama ardından Dede, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Katil Onur Gencer’in neden Kayseri’yi tercih ettiğine dair soruya Dede, “Onur Gencer elbette Kayseri’ye özellikle istemiştir. Bildiğiniz üzere Kayseri Cumhur İttifakı’nın en yüksek oranda oy aldığı bir yerdir. Bu tercih bununla ilgili olabilir. Elbette bu yönü de gözardı edilemez, aile, avukatlar, partimiz temsilcileri ve dayanışanların davanın Kayseri’ye alınması durumunda Kayseri’de neyle karşılaşacağını bilemeyiz ama davayı zorlaştıracaktır. Bu davanın başka bir ile taşınmasını gerektirecek bir sebep yoktur. Talebin sebebinin davanın üstünü örtmek, karartmak olduğunu düşünüyoruz” sözleriyle yanıt verdi.