Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, oluşturdukları bir heyetle Suriyeli mülteciler için Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu Mahallesi’nde kurulan çadır kampı ziyaret etti. Heyette HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, HDP Mersin Yerel Yönetimler Sözcüsü İhsan Derinöz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Bedriye Kuş, Abdurrahman Yıldız, Akdeniz Belediyesi Meclis Üyeleri Yıldırım Akpınar, Nuran Aslan ve bazı il yöneticileri yer aldı.

'İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR’

Kampta yaptıkları incelemelerin ardından açıklama yapan HDP Mersin Yerel Yönetimler Sözcüsü İhsan Derinöz, “Burada bir insanlık dramı yaşanıyor” dedi.

Türkiye ve dünyada yaşanan savaşların sonuçlarının tam da kampta karşılaştıkları tablo olduğunu dile getiren Derinöz, “Suriye savaşından canlarını kurtarıp ülkemize gelen bu insanlara herhangi bir yardım ulaşmıyor. Türkiye Cumhuriyeti burada yaşayan insanlara uzun bir zamandır hiçbir hizmet sunmuyor. Belli sosyal ihtiyaçlar için aylar öncesinde getirilen konteynerler bile buradan alınmış” dedi. 

Kampta kalan mültecilerin çok zor koşullarda yaşamlarını sürdürdüğü söyleyen Derinöz, şunları belirtti: “Burada gördüğümüz tablodan sonra yerel yönetimler ile görüşmelerimizi yaptık. Mersin Büyükşehir Belediyesi içme suyu şebekesi buraya çekti. Şimdi de yol çalışması yapılıyor. Yağmur yağdığı zaman çamurdan buraya girilmiyordu. Şimdi ise daha temiz olması için çakıl çalışması yapılıyor. Sonuçta dünyanın neresinde olursa olsun bu insanlar savaştan canlarını kurtarmak için buralara sığınmışlar. HDP olarak bu konuyu takip ediyoruz. Yerel yönetim birimlerine gerekli aktarımları yaptık. Büyükşehir Belediyesi de bu gün çalışmalara başladı.” 

'İNSANLAR SIKINTI İÇERİSİNDE'

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız ise, “Savaşın sonuçları nasıl olur? diye bir soru sorulsaydı, cevabı en net şekilde bu yaşam alanı üzerinden verilebilirdi” diye belirtti.

Savaşın en çok yoksulları, emekçileri ve ötekileri vurduğunu, Suriyeli mültecilerinde yaşamak için bu ülkeye geldiğini ifade eden Yıldız, “Şu anki gibi alanlar oluşturdular. Bu yaşam alanlarının birçoğu alt yapı hizmetlerinden uzak olduğu için ciddi bir zorluk ile karşılaşıyor. Bu kamp içeresinde içine girilecek bir tuvalet, banyo ve çamaşırhane bile yok. Bunları hepsi burada yaşayan insanlar için sıkıntıdır. Burada yaşanan sorunların temelinde bu insanların yurttaşlık tarifi yapılmadığı içindir” dedi.