İçişleri Bakanlığı tarafından 18 Ekim 2019'da ikinci kez kayyım atanan Hakkari Belediyesi'nin Halkların Demokratik Partili (HDP) Meclis üyeleri, bu döneminde yapılan usulsüzlükleri tek tek kamuoyuna açıkladı. Belediye Meclis üyeleri, söz konusu duruma ilişkin parti binası önünde "Takke düştü kel göründü, gemi su almaya başladı" başlığıyla açıklama yaptı. 

İLK KAYYIM DÖNEMİ: 207 MİLYON BORÇ

AKP ve beraberindeki MHP'nin iktidarının sona ermek üzere olduğunu dile getiren Belediye Meclis üyesi Emin Ertuş, 1999 ile ilk kayyım atamasının yapıldığı 2016 yılına kadar belediyede müfettişler tarafından yapılan incelemelerde tek usulsüz işlemin yapılmadığına kaydetti. Ancak buna rağmen belediyeye kayyım atandığını ifade eden Ertuş, ilk kayyımın iki yıl içerisinde 207 milyon TL borç bıraktığını anımsattı. 

50 MİLYON TL'LİK YOLSUZLUK

2019 yılının Mart ayında tekrardan belediyeyi kazandıklarını hatırlatan Ertuş, 6 aylık süre içerisinde 17 milyon TL borç ödediklerini, Bağlar Mahallesi'nde 2,5 kilometre asfalt yol yaptıklarını, yıkılan istinat duvarlarının tamamını yeniden inşa ettiklerini, kayyım döneminde dikilen ancak kuruyan fidanları tekrardan diktiklerine değindi. Berçelan Mahallesi'ndeki içme suyu projesini 28 milyon TL'ye ihaleye verdiklerini aktaran Ertuş, "Kayyımın gelmesiyle beraber 28 milyona verdiğimiz ihaleyi iptal ettirip, ayak takımınıza haksız kazanç sağlamak için bu bedeli 78 milyona çıkardınız. 50 milyon gibi bir yolsuzluk yaptınız" dedi. 

Bu durumu yargıya taşıdıklarını aktaran Ertuş, sonrasında atanan kayyımın dosyayı geri çektiğini belirtti. "Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen bu yeni hattan halka maalesef su verilmiyor" diyen Ertuş, "Şartnamede her gün yeni hattan 18 saat suyun akması gerekirken iki günde bir, birkaç saat su vermekle yetiniliyor" diye konuştu.  

MEZBAHANENİN DURUMU 

Yeni yapılan mezbahanenin bilinçli bir şekilde heyelanlı bir bölgeye inşa edildiğini vurgulayan Ertuş, "O dönemde 970 bin TL ihaleyle kayyıma yakın bir firmaya peşkeş çektiniz. Mezbahane işlevsellik kazanmadan çatladı, kullanılmıyor. Bu halkın vergilerini alın terini kursaklarınızdan geçirdiniz" diye belirtti. 

AKP'Lİ BAŞKANIN KARDEŞİ TUTUKLANDI

AKP'nin eski İl Başkanı ve 27'nci dönem milletvekili adayı Abdulmecit Tarhan'ın kardeşi R. Tarhan'ın belediyede yolsuzluk yaptığını ve 8 Ekim'de tutuklandığını paylaşan Ertuş, "Israrla basın ve kamuoyundan gizlendi. Ne acıdır ki bu yolsuzluk Hukuk İşleri Müdürlüğünde yaşanıyor. Net olmamakla beraber 780 bin TL gibi bir yolsuzluğun olduğu söyleniyor. Su parasını ödeyecek gücü olmayan ve sonucunda icralık olan, halkın parasına göz dikecek kadar alçalan bu bayağı ve sıradanlara başka ne denir takdir halkımızındır" dedi. 

R. Tarhan'ın, TEDAŞ Müdürlüğünde de daha önce benzer bir durumdan kaynaklı istifa ettirildiğini paylaşan Ertuş, şöyle devam etti: "AKP eski İl Başkanı Abdulmecit Tarhan yeni kayyım tarafından Hukuk İşleri Müdürlüğüne atandı. Bu yolsuzluk geliştiğinde Hukuk İşleri Müdürü kendisiydi. Haliyle yapılan bu yolsuzluk kendisinden habersiz yapılmamıştır." 

BASIN TEHDİT EDİLDİ

Yerel basının söz konusu durumu haberleştirmemeleri için tehdit edildiğini aktaran Ertuş, "Elbette bu haber olayın yaşandığı ilk anda basına yansırdı. Lakin basına 'sitenizi kapatırız' tehditlerinizden dolayı veremiyorlar. Bu siteler bu insanların ekmek kapısıdır. Belediye bünyesinde çalışan bir basın mensubuna sorduk; 'Neden bu haberi vermediniz?' Cevap; 'Ben onlara çalışıyorum doğru tek bir şeyi yazarsam yerim kapı dışarı olur' Bu cevap her şeyin nasıl işlendiğinin kanıtıdır" dedi. 

BELEDİYEYE ALINAN AKP'LİLER 

Ertuş, kayyım döneminde işe alınan AKP'li yakınlarının isimlerini de tek tek açıkladı. Ertuş, işe alınanların isimlerini şöyle sıraladı: "AKP encümeni İsa Ölmez, AKP eski İl Başkanı Abdülmecit Tarhan, AKP eski İl Başkanı Abdülmecit Tarhan'ın kardeşi R. Tarhan, AKP İl Başkan Yardımcısı Nazif İlçin'in oğlu D. İlçin, AKP eski İl Başkanı Nurettin Fırat’ın baldızı E. Yakut, AKP eski İl Başkanı Mehmet Ertuş'un oğlu, AKP'den aday adayı olan Hakan Taş'ın kızı G. Taş, AKP İl Başkan Yardımcısı Salih Kahraman'ın yeğeni C. Kahraman."

"Belediyenin şu anki net borcu nedir" nedir diye soran Ertuş, 54 bin TL'lik "birinci sınıf ikram ihalesinin" detaylarının açıklanmasını istedi.