Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergeriloğlu hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla vekilliği düşürüldü. Kararı protesto eden HDP'liler, Genel Kurul’da oturma eylemi başlattı.

Oturma eyleminin ardından Meclis oturumu haftaya ertelendi. 

GERGERLİOĞLU TERK ETMEDİ

Gergerlioğlu, kararın okunmasının ardından Genel Kurulu'ndan çıkmadı. HDP milletvekilleri ve muhalefet partilerinden birçok milletvekili de Gergerlioğlu’na destek vererek, Genel Kurulu terk etmedi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, Gergerlioğlu’nun Genel Kurul’dan çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine HDP ve diğer muhalefet partilerinden itirazlar yükseldi. 

AKP VE MHP SALONDAN ÇIKTI

AKP ve MHP Genel Kurulu terk ederken, HDP’liler Genel Kurul Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi başlattı. HDP'liler, ellerinde Gergerlioğlu’nun fotoğrafının olduğu ve üzerinde “Gergerlioğlu Türkiye’nin vicdanıdır”, “Herkes için adalet talep etti”, “Çıplak aramayı gündeme getirdi”, “Kadın cinayetlerine sessiz kalmadı”, “Hakkını arayanların her zaman yanında oldu”, “Yoksulluğa karış halkın yanında oldu”, “Polis şiddetine her zaman karşı çıktı”, “KHK’lilerin mücadelesine destek verdi”, “Faili meçhulleri her yerde dile getirdi” yazılı dövizler taşıdı. 

Gergerlioğlu’nun fotoğrafının bulunduğu bir döviz, Meclis kürsüsüne bırakıldı. 

SANCAR: SİYASİ OPERASYON

Oturma eyleminin devam ettiği Genel Kurul'a gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, vekilliğin düşürülmesine ilişkin konuştu. Sancar, şunları söyledi: "Ömer Faruk Gergerlioğlu arkadaşımızın vekilliğinin düşürülmesini hukukla açıklamak ve hukukla konuşmak saçmalıktır. Bunun siyasi operasyondur. Demokrasiye darbe operasyonun yeni bir adıdır. Bu Meclise yeni bir darbedir. O nedenle burada hukuku kullanarak tartışmaya çalışmak, bu zulüm üzerine hizmet etmekten başka bir şey değildir. Hukuk ve anayasa yok, darbe operasyonu var ama direnen HDP var. Bu saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceğimizin kimsenin şüphesi yoktur. Asla boyun eğmeyeceğiz. Demokratik siyaset ısrarımızı sürdüreceğiz.”