Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Enes Kara’nın intihara sürüklenmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. AKP’nin iktidarı döneminde toplumun yoksullaştığı belirtilen açıklamada, “Yediden yetmişe, hiç kimse kendini güvende hissetmiyor. AKP’nin savaş politikalarındaki ısrarı, başta gençler olmak üzere tüm toplumu yoksulluğa, geleceksizliğe ve güvencesizliğe mahkum ediyor” denildi.

76 GENÇ HAYATINA SON VERDİ

Açıklamada, “Halkları ayrıştıran, bölen ve toplumda kutuplaşmayı hat safhaya çıkaran AKP, ele geçirdiği medya gruplarıyla sefalet koşullarını normalleştiriyor. AKP’nin yarattığı sefalet koşullarından dolayı 2021 yılında 76 genç arkadaşımız hayatına son verdi. Kuşkusuz hayatının baharında olan hiçbir genç, bireysel acı ve ıstıraptan dolayı yaşamına son vermiyor. Gençleri buna iten sebepler; ekonomik kriz, geleceksizlik, iktidarın toplumsal baskısı ve bu baskıdan dolayı gençlerin kendini gerçekleştirememesidir. Biz biliyoruz ki; gerçek olan gençlerin yok oluşudur, gençlere karşı geliştirilen zulüm politikalarıdır” ifadeleri yer aldı.

SİSTEMATİK ŞİDDETİN SON HALKASI 

Enes Kara’nın, gelecek kaygılarını ve ailesinin zoruyla kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskıyı anlattığı bir video çektikten sonra yaşamına son verdiği hatırlatılan açıklamada, “Arkasında not da bırakan Kara, istemediği halde cemaat yurdunun kendisini namaz kılmaya ve cemaat derslerine katılmaya zorladığını belirtti. Enes arkadaşımızın hayatına son vermesi, gençlere uygulanan sistematik şiddetin son halkasıdır. İktidara geldiği ilk günden beri gençleri hedef alan ve gençleri tarikat yurtlarına mahkum eden AKP, Enes’in katilidir. Bizi katledenleri iyi tanıyoruz. Katiller ölü bedenlerimiz karşısında sessiz, gelecek kaygımız için çözümsüz ve isteklerimiz karşısında vurdumduymaz” diye kaydedildi. 

MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

AKP politikalarına karşı örgütlenme çağrısının yapıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “AKP’nin topluma dayattığı bu virüsten de tehlikeli politikalara karşı; kendimizi özgür ve eşit hissedebileceğimiz, gelecek kaygısından yoksun yarınlara taşıyabileceğimiz inancıyla verdiğimiz mücadeleyi yükseltmek için tüm genç arkadaşlarımızı HDP Gençlik Meclisi’nde örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”