Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Sivas ve Çorum katliamlarına dair yazılı açıklama yaptı. “Sivas ve Çorum katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!” başlıklı açıklamada, “2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nde bulunan 33 can yakılarak katledildi. Katliamcı güruh haftalar öncesinden bildiriler dağıtıp ‘kıyam’ ve ‘katliam’ çağrıları yapmasına rağmen, birkaç kişilik eylemlere dahi binlerce polisi yığan devlet o gün hiçbir polisi müdahale etmek için katliamın yaşandığı bölgeye göndermedi” denildi. 

Katliamdan sonra yaşanan adaletsizliklerle katliamın acısının misliyle katlandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı hiç bulunamadı. Daha sonra bu katillerin bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettikleri, hatta resmi olarak haklarında arama kararları olmasına rağmen evlendikleri, askere gittikleri, işe girip çalıştıkları, ehliyet aldıkları anlaşıldı. Sivas katillerinin bir kısmı da arama kararlarına rağmen ellerini kollarını sallayarak yurt dışına çıkartıldılar. Son olarak cezaevindeki Sivas katillerinden birisi yüzlerce yaşlı ve ağır hasta mahpus cezaevlerinde ölüme terk edilirken, AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından yaşı ve sağlık sorunları gerekçesiyle affedildi.

27 Mayıs 10 Temmuz 1980 tarihleri arasında bir buçuk ay boyunca Çorum'da onlarca canın hunharca katledilmesine ve yüzlercesinin yaralanmasına, kalanların ise önemli oranda şehri terk etmek zorunda kalmasına neden olan katliamın üzerinden tam 40 yıl geçti. 

Bu katliamda resmi rakamlara göre 57 can yaşamını yitirdi. Yüzlercesi de yaralandı. Solcuların ve Alevilerin işyerleri ve evleri yağmalandı. Çorum'da 1,5 ay boyunca insanlar fırınlarda yakıldı, içlerinde kadınlar, çocuklar, ve yaşlılar dahil saldırganların eline geçen masum insanlar çeşitli işkencelerle katledildi, onlarca kadın tecavüze uğradı, malları mülkleri talan edildi.

Sivas ve Çorum Katliamları üzerinden yıllar geçmesine rağmen yüzleşilmeyen acısı yüreklerimizde asla dinmedi. Bu katliamlarda yitirdiğimiz canların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”(MA)