Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Siyasi Soykırım Davası'nın 3’üncü duruşması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Sincan Cezaevi Kampüsü salonunda görülecek duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, HDP il ve ilçe örgütü üyeleri, çok sayıda yurttaş, birçok kentin baro başkanları ve çok sayıda avukat ile gazeteciler katıldı. Duruşmaya Amerika, İngiltere Büyükelçiliği temsilcileri, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu üyeleri ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de katıldı. 

Ara verilen duruşmanın ardından HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar açıklamalarda bulundu. 

'İKTİDAR TOPLUMUN HAFIZASINA SAVAŞ AÇTI'

İlk olarak konuşan Mithat Sancar,  Kobanê kumpas davasının yeni bir periyotla  başladığını belirtti. Kobanê davasının bir kumpas davası olduğunu her zaman söylediklerini ifade eden Sancar, " Davada yeni gelişmelerle birlikte yeni nitelendirmelerde yapmamız gerekiyor. Bu davada ortada iktidarın zavallılığı var. Ortada yüzlerce suç varken harekete geçmeyen savcılar ve iktidar, HDP ve Kürtler olunca her türlü yolu mubah sanıyorlar.  Bu dava ile toplumun aklıyla dalga geçiyorlar. İktidar bu dava aracılığıyla toplumun aklına, vicdanına ve hafızasına bir savaş açmış durumda. Hiçbir güç hafızaya karşı başlatılan savaşı kazanamaz. Burada kazananlar, onurla dirençle yürüyenler. Yargılanan arkadaşlarımız tamda bunu yapıyor. Onurla yürüyorlar, haklarını ve özgürlüğü savunuyorlar. Bu nedenle iktidarın kazanma şansı yoktur. Direnenler ve yoluna devam edenler kazanacaktır.  Gördüğünüz gibi iktidar açtığı savaş ile kendi içindeki çatışmaları, çelişkileri örtmek için işlenen insanlık suçunu, kirli işlerini unutturmak için yine hedef gösterilen kesim HDP ve Kürt halkı. Bu dava sadece HDP'yi, Kürtleri değil, siyaseti ve tüm toplumu hedef alıyor.  Tekrar söylemekte fayda var,  bu dava ile birlikte iktidarın sefaleti, hukuku buna alet etmesinin zavallılığı var. Adil hekimlerden beklentimiz, reddi hakim talebinin kabul etmesi.  Bunu yapacak adil hakimler var inanıyoruz. Bu kumpasa karşı vicdanlarının dinlenmesi için elimizden geleni yapacağız. Adalet mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz" dedi. 

'BU DAVA TÜRKİYE TARİHİNE ÖNEMLİ BİR DAVA OLARAK GEÇECEK'

Ardından konuşan Pervin Buldan, hukuki değil siyasi dava dedikleri Kobanê davasının kaldığı yerden devam ettiğini belirtti.  Sanık sandalyesinde oturanların bir dönemin siyasi aktörleri, demokrasi ve barış mücadelesi verenlerin olduğunu  ülkeyi yönetenlere yeniden hatırlatmak istediğini vurguladı. Buldan, "Bu dava Türkiye’nin demokrasi tarihine önemli bir dava olarak geçecek. Verilecek olan kararlar, Türkiye’nin demokratik geleceğini çok yakından ilgilendirecek olan bir sürece girecek. Umut ediyoruz ki verilecek olan kararlar demokratik kararlar ve hukuki uygun kararlar olur. Gördüğümüz kadarıyla, siyasi iddialarla uygulanmış bir bomboş iddianame ile sanıkların karşısına geçen mahkeme heyeti başta olmak üzere almış oldukları emirlerle birlikte bu kararın nasıl sonuçlanacağını görebiliyoruz" diye belirtti. 

'MESELE TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ'

Buldan konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Biz ümidimizi yetirmeden, hukukun üstünlüğüne olan inancımızı kaybetmeden, bu ülkede bir damlada olsa demokrasinin kırıntılarını görmek istiyoruz. Burada sadece Kürtler değil, Kürtlerin yoldaşları sadece HDP değil HDP’ye gönül veren diğer siyasi partilerin temsilcileri de yargılanıyor. O yüzden meselenin sadece Kürtler olmadığını ifade etmek isterim. Kobane’de katledilen İŞİD’in oraya girmesi sadece Kürtlerle alakalı değil, Kobane’de yaşayan tüm hakların birlikte katledilmesini hedef alan bir anlayıştır. Mesele o yüzden Türkiye’nin geleceğidir. O yüzden diyoruz ki AKP hükümeti istediği sonucu buradan asla alamayacaktır. Bizler var olduğumuz sürece bu ve buna benzer tüm davalarda hukuki anlamda tüm girişimlerimizi devam ettirip elimizden geleni yapacağız. Bu dava tarihi bir davadır, verilecek olan kararlar da tarihi kararlar olacaktır."