Sağlık Bakanlığı’nın 1 Mart gününe ilişkin koronavirüs verilerine göre 24 saat içinde 9 bin 891 yeni vaka tespit edildi ve 69 kişi de hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Mart 2021 tarihli koronavirüs tablosuna göre son 24 saat içinde 130 bin 536 Covid-19 testi yapıldı, 9 bin 891 kişinin testi pozitif çıktı, 69 kişi hayatını kaybetti. İyileşen hasta sayısı 5 bin 947 oldu.

Pandeminin başından bugüne yapılan test sayısı 33 milyon 305 bin 552’ye, vaka sayısı 2 milyon 711 bin 479’a, hayatını kaybeden sayısı 28 bin 638 ‘e ve ağır  hasta sayısı 1.215'e ve 2 milyon 578 bin 181’e çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme adımlarına göre hangi ilde önlemlerin ne kadar gevşetileceği, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği risk haritasına göre uygulanacak. Haritaya göre halen 17 il "çok yüksek", 21 il "yüksek" risk taşırken, düşük ve normal riskli illerin sayısının ise 43 olduğu görüldü.

Yurttaşlar ve mülki amirler il ve ilçelerde hangi tedbirlerin uygulanacağını risk değerlendirme ölçütlerine göre 4 kategoriye ayrılan harita üzerinden saptayacak. Buna göre Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. Buna göre normalleşme düşük ve normal risk grubundaki 43 ilde tedbirlerde daha fazla normalleşme sağlanırken, toplam 38 ilde ise risk yüksek ve çok yüksek olduğu için önlemere devam edilecek.

Haftada bir güncellenecek illerin risk haritası bugün itibariyle şöyle:

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER (17): Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER (21): İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan

ORTA RİSKLİ İLLER (29): Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

DÜŞÜK RİSKLİ İLLER(14): Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır.

BULDAN'DAN KOCA'YA GÖNDERME

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı illerin Kovid-19 değerlendirme kriterlerine ilişkin, seçim göndermeli bir tweet attı.

İllere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak gruplandırıldığı haritayı, seçim sonuçlarına benzeten Buldan, “Adıyaman’ı kaybettik ama Uşak’ı aldık” dedi.