Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, “Örgütlü gücümüzle tecridi kıralım, demokratik özgür yaşamı inşa edelim” şiarıyla 3’üncü Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kayapınar ilçesinde bulunan bir salonda gerçekleştirilen kongrede, polisin geniş güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Kongrenin gerçekleştirildiği salona, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Devrimci gençlik ruhuyla tecridi parçalıyoruz”, “Tecride hayır zindanlara özgürlük”, “Sarayın, savaşın, yandaşın bütçesine karşı halkın bütçesini savunuyoruz” yazılı pankartlar ve Deniz Poyraz’ın posteri asıldı. 

Kongreye, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürdistani partilerin temsilcileri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), CHP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi Diyarbakır İl Teşkilatları, Barış Anneleri Meclisi, Kürt Dil Platformu, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Badıkan Aşireti Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BAD-DER), Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği temsilcileri katıldı. 

ÖCALAN SLOGANLARI

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin protesto edildiği kongrede, “Bijî Serok Apo”, ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı. Cezaevlerinde artan insan hakları ihlallerine karşıya tepki gösteren kongre katılımcıları, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı attı. Kongre öncesi kadınlar zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

KONGRE DENİZ POYRAZ’A ATFEDİLDİ

Saygı duruşuyla başlayan kongrede açılış konuşmasını yapan HDP il yöneticisi Mehmet Ali Altınkaynak, baskı ve tutuklamalara rağmen ayakta olduklarını belirterek, Kürt siyasetinin kararlı mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti. Kongrelerinin yeni sürece güçlü bir çıkış olduğunu dile getiren Altınkaynak, “Halkımız bizlere sahip çıktı, bugünlere geldik. Baskı uygulayanlar, bu salona baksın” dedi.  

Daha sonra seçilen Divan Kurulu, kongrenin İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’a atfettiklerini açıkladı. 

‘KİMSE KÜRTLERE DİZ ÇÖKTÜREMEZ’

Kongrede konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, tutuklu Eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık ve yöneticileri selamladı. AKP iktidarın “Çöktürme Planı” kararıyla son 6 yılda Kürtlerin tasfiyesine yönelik saldırıların olduğunu belirterek, “Sizi tasfiye edeceğiz diyenler, tasfiye oldular. AKP-MHP faşizmine karşı direnler oldukça, kimse bizlere, Kürt halkına diz çöktüremez. Amed şahsında Kürt halkına direniş ve mücadeleleri için şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.  

SAVAŞA KARŞI DEMOKRASİ ISRARI

AKP’nin savaş siyaseti yürüttüğünü dile getiren Ceylan, “Savaşta ısrar ediyorlar. Türkiye’nin ekonomik durumuna bakın. AKP ve MHP’nin memleketi ne hale getirdiğine bakalım. Savaş siyaseti, çökme siyasetine dönüştü. Bizler buna karşı demokratik siyasette ısrar edeceğiz. Demokratik siyasetle onlara kaybettireceğiz. Savaş siyaseti, kayyım siyasetidir, Kürtleri bu şekilde iradesiz bırakmaya çalışıyorlar. Bizler HDP olarak kayyım siyasetine karşı mücadeleyi büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Tutuklu HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın, kongreye gönderdikleri mesajları okundu. 

ÜÇÜNCÜ CEPHEYE İHTİYAÇ VAR

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, 7 Haziran 2015 seçimlerini hatırlatarak, benzer şekilde yeni bir döneme girildiğini belirterek, “Halklarımızın, Kürdistan’ın direnişinin sonuç alabileceği bir sürece giriyoruz. Bu çürümüş sömürgeci rejimi yıkmanın, yeni bir yaşamı kurmanın dönemine girdik. Bizim geleceğimiz Rojava’dadır. İşçi sınıfı ve Kürt halkının, diğer halkların özgür geleceğini kurmak için üçüncü cepheye ihtiyaç var. HDP Türkiye halklarının dikkat merkezinde. Bu nedenle kapatma meselesi gündeme geldi. HDP teslim alınamadı, Kürt halkına diz çöktürülemedi. Bundan da sonuç alamayacaklar. Sokaklar bunu gösteriyor. Şimdi hiç korkmadan, Kürdistan’ı inkar edenleri, Kürt halkını yok sayanları, faşizmi yıkmanın zamanı. Gelecek Kürt halkının, halklarındır” şeklinde konuştu.  

KÜRT PARTİLER TUTUM ALMALI

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, Cumhur İttifakı’nın “Çöktürme Planı”nın çöktüğünü belirterek, “Biz size boyun eğmeyeceğiz” dedi. Kürt partilere seslenen Çiftyürek, “Seçimden seçime ittifak olmaz. Kürt halkının sorunları var. Sınır ötesinde hayati sorunlarımız var. İttifakın seçimi beklemeden tutum alması gerekiyor. Kürdistan siyasetine çağrımız şudur: Sömürgecileri birleştiren Kürdistan, kendi birliğini de oluşturmalı” diye konuştu. 

ÖZTÜRK: SIKIŞTILAR

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de, konuşmasına kongreye katılan anneleri selamlayarak başladı. İktidarın pusulasının yanlış olduğunu dile getiren Öztürk, “Bu nedenle iktidar doğru yolu bulamıyor. Kürt düşmanlığından her zaman pusulaları yanlışı göstermiştir. Kürt halkı direnişinde, mücadelesinde her zaman mesajını verdi. Sıkıştılar, yine Kürdistan’a çıkarma yaptılar. Kürtlerin Türkiye tarihini belirleyeceğini biliyorlar. Vaatlerinize kimse aldanmaz artık. Kürtlerin dilini bile yasakladınız, konuşulmasına dahi izin vermediniz. Herkes haddini bilecek” şeklinde konuştu. 

‘KÜRTLER DİZ ÇÖKMEDİ’

Öztürk, şunları söyledi: “Son 7 yıla baktığımızda, Çöktürme Planı ile eski zihniyetle ya ‘Kürtleri bu kez tasfiye edeceğiz’ yada ‘Kürtlere diz çöktüreceğiz’ dediler. Ama sonuç alamadılar. Saldırıları arttırmalarına rağmen arkadaşlarımızın duruşları, Mazlumların, Sakinelerin duruşuyla diz çökmediler. Kürtler haklı oldukları için diz çökmediler.

SAVAŞLA SONUÇ ALAMADILAR

Sadece Bakur’u hedef almadılar. Rojava’da Kürtlerin elde ettiği statüyü yok etmeye çalıştılar. Rojava’daki statü tüm halkların statüsüdür. Dedik ya pusulaları yanlış, doğruyu bilmiyorlar. Efrîn’i, Serêkaniyê’yi işgal ettiler. Bugün Başur Kürdistan’ı işgal ediyorlar. ‘Musul, Kerkük bizimdir’ diyenler, Kürdistan’da Kürt iradesiyle yaşamasına izin vermeyeceklerini açık açık söylüyorlar. 40 yıldır savaşı dayattılar ama sonuç alamadılar. Çözüm savaşta değil. Bu savaşta sadece iktidar çıkarları var. Bu şekilde ayakta kalabiliyorlar. 

KÜRTLER 40 YILDIR DİRENİYOR

Kürtler de 40 yıldır bu savaşa karşı direniyor, çözümün diyalogda olduğunu söylüyor. Buradan bir kez daha belirtelim, 7 yıldır yapmadığınız kalmadı. Ölüm, yıkım, talan, tutuklama… Biz yine buradayız, taleplerimizi daha güçlü dile getiriyoruz, daha güçlü bir duruşumuz var, irademiz daha güçlü. Yol ve yöntemleriniz yanlış. Pusulanız sadece Amerika ve Rusya’yı gösteriyor. Zaman zaman ABD, zaman zaman Rusya’nın kapısını çalışıyorlar. Son ziyaretlerde sonuç alamadılar. Kürt düşmanlığıyla, savaşla ömürlerini uzatmaya çalışıyorlar. Ömürleri kısaldı, biz biliyoruz, Türkiye halkları da bu gerçeği artık görmeli.

ÖCALAN’IN ÖNÜ AÇILMALI

Kürt sorununun çözümü demokrasiden, diyalogdan geçer. Bu da Sayın Öcalan’ın önünün açılmasıyla mümkün. Putin ve Biden size derman olmaz. Sayın Öcalan sadece Kürt halkı için değil, Türkiye halkları, Ortadoğu için umuttur. Bugün dünya halkları Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyor. Bu gerçekliği görün. Diyalog dışında bir seçenek yok. Kürtler özgürleşmedikçe, demokratik bir Türkiye’yi inşa etmedikçe, mücadeleye devam edeceğiz.”

Kongre konuşmalar ile devam ediyor.