Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti 22 kadının Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini 33 gündür sürdüren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in taleplerinin sahiplenilmesi amacıyla 3 günlük açlık grevi eylemi başlattığı HDP Diyarbakır il binası, polislerce sarıldı. TOMA ve zırhlı araçlar eşliğinde yüzlerce polisin katılımıyla ablukaya alınan binaya giriş ve çıkış yapan yurttaşlar ise çift taraflı kurulan polis kamerası ile görüntü ve ses kaydı yaptığı iddia edilen polis aracıyla kayda alındı.

HDP il binasına saat 16.30 sıralarında polislerce baskın yapıldı. Açlık grevinde bulunan TJA aktivistleri, zılgıt çekip “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atarak polislere tepki gösterdi. Vedat Aydın Konferans Salonu’nda arama yapılırken, polis salondaki pankartlara el koydu. Baskının hukuksuz olduğunu belirten HDP’li yöneticilerle polisler arasında tartışma yaşanırken,  25 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, polisin HDP binasındaki bekleyişi sürüyor.

TJA'LI KADINLARIN GÖZALTINA ALINMASINA SERT TEPKİ

Açlık grevine giren TJA'lı kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Naşide Toprak, Öcalan üzerindeki tecrit kırılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.  Gözaltına alınan 25 kişinin eylemlerini emniyette sürdüreceği belirtildi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınların,Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in taleplerini sahiplenmek amacıyla 3 günlük açlık grevine girdikleri HDP Diyarbakır il binasına polis baskın düzenledi. Binada bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu'na giren yüzlerce polis, 25 kadını gözaltına aldı. Aralarında 80 yaşındaki soy ismi öğrenilemeyen Barış Annesi Meclisi üyesi Makbule'nin de olduğu kadınların sürükleyerek gözaltına alındığı belirtilirken, gözaltı sırasında polislerin kadınlara fiziki şiddet uygulaması ise dikkat çekti. Gözaltına alınan çoğu kadının ise ayakkabılarını bile giyilmesine izin verilmediği aktarıldı. Gözaltına alınan kadınlar, Diyarbakır Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

80 YAŞINDAKİ KADINA GÖZALTI

Polis ablukasının sürdüğü HDP Diyarbakır İl Örgütü binası önüne gelen TJA'lı kadınlar, gözaltıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ilk konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, sabah saatlerinden itibaren il binalarının yoğun bir polis ablukasında olduğunu dile getirdi. 80 yaşındaki bir annenin sürüklenerek gözaltına alındığını ifade eden Toprak, "Ayakkabısız bir şekilde 80 yaşındaki anne sürüklenerek gözaltına alınıyor. Bu nasıl bir vicdandır" dedi.

İNSAN HAKLARI GÜNÜ

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne dikkat çeken Toprak, "Böyle bir günde insan hakları çiğneniyor" diye konuştu. Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Toprak, tecrit kaldırılıncaya kadar eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.

AÇLIK GREVİNİ SÜRDÜRECEKLER

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise gözaltılara tepki göstererek, Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Gözaltına alınan 25 TJA'lı kadının gözaltı süresince de açlık grevi eylemlerini sürdürecekleri öğrenildi.

Yüzlerce polisin, HDP il binası önündeki bekleyişi sürüyor.(Mezopotamya Ajansı-MA)