Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmesinin 49’uncu yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 6 Mayıs 1972 tarihinde gerçekleşen cinayetle Deniz, Hüseyin ve Yusufların şahsında Türkiye halklarının eşitlik, özgürlük ve devrim talepleri darağacına çekilmek istendiği belirtildi.

 'YOLUMUZU AYDINLATIYOR'

3 Fidan’ın darağacına gönderilmesinin mücadeleyi bitirmediğinin vurgulandığı açıklamada, “Aksine, Deniz, Hüseyin ve Yusuf başta olmak üzere özgürlük, eşitlik, barış ve kardeşlik yolunda hayatını yitirenler, milyonlarca insanın yüreğinde, mücadelesinde ölümsüzleşti. Toplumun devrim ve değişim talebi daha da büyüdü. Denizlerin, Mahirlerin, Mazlumların, İboların yaktığı özgürlük meşalesi mücadele eden herkesin, hepimizin yolunu aydınlatmaya devam ediyor. Bugün ülkenin sürüklendiği karanlık siyasi ortamda, iktidarın yarattığı çürümüşlük içerisinde Denizlerin mücadelesini ve anılarını anlamlandırmak daha büyük bir önem kazanmıştır” ifadelerine yer verildi.

‘UTANÇLA YAŞAMAYA MAHKUMLAR’

Halk adına her türlü bedeli göğüsleyenler ile kendi kişisel ikballeri için siyasi cinayetler işleyenler arasındaki tarihsel mücadelenin keskinleşerek büyüdüğü belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dün 3 Fidan’ın katledilmesine, halkın özgürlük taleplerinin bastırılmasına sebep olanlar bugün de soygun düzeninin devam ettirilmesi, kişisel ikballerinin sürmesi için muhalifleri cezaevlerine doldurmaya, partimizi kapatmaya, siyasi darbe ile halkın iradesine el koymaya yelteniyor. Dünün sorumluları utançlarından toplum içine çıkamıyor, bugünküler de aynı utançla yaşamaya mahkumlar.

 ‘MÜCADELEYİ BÜYÜYECEĞİZ’

Devrimciler, mücadele edenler dün de baş eğmedi bugün de başı dik bir şekilde geleceğe yürümeye devam ediyor. Deniz, Hüseyin ve Yusuflar başta olmak üzere devrim ve demokrasi yolunda hayatını kaybeden ve büyük bedeller ödeyenleri saygıyla ve minnetle anıyoruz. Onların isimleri ve kararlı mücadeleleri Türkiye halklarının yüreğinde ve zihninde yaşamaya devam edecek. Miraslarına sahip çıkarak Türkiye halklarının hak ettiği eşit ve özgür yaşamı yaratmak için mücadeleyi kararlılıkla büyüteceğiz.”