Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Mardin'den Sakarya'ya giden Kürt işçilerin maruz kaldıkları saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASININ SONLANDIRILMASI GEREKMEKTE’

Hatimoğulları, yaşanan saldırının Valilik tarafından yapılan açıklamalarla üstünün kapatılmak istendiğini kaydetti. 6-7 Eylül pogromunun üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen halen aydınlatılmamış ve yüzleşilmemiş olmasının bugün de devam eden ırkçı saldırıların ve buna arka çıkan devlet anlayışının sürmesine neden olduğunu belirten Hatimoğulları, "Başta mevsimlik Kürt işçiler olmak üzere toplumun öteki görülen kesimlerin bu saldırıların hedefi haline geldiğine maalesef tanıklık etmekteyiz. İşçiler, göçmenler, kadınlar, eşçinseller, gençler; Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Romanlar vs. bu tür linç, saldırı, aşağılanma ile yüzyüze kalmaktadır. Bu baskın politik söylemin değişmesi ve bu saldırganlara dönük cezasızlık politikasının sonlandırılması gerekmektedir" dedi.

‘KÜRT İŞÇİLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ÜZERE ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?’

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları'nın yanıtlaması üzerine Soylu'ya yönelttiği sorular şu şekilde:

Saldırı görüntüleri sabitken, resmi makamlarca yapılan saldırının gerçekdışı olduğuna dair açıklamalar nasıl izah edilebilir?

Resmi Sakarya Valiliği açıklaması inkar iken, olayın mağduru Kasım Demir'in Vali tarafından aranarak geçmiş olsun dileklerinin iletilmesi iddiası da mı doğru değildir?

Aynı telefon görüşmesinde saldırganların gözaltına alındığı bilgisi verilmiştir. Hangi saldırganlar hakkında yasal işlem başlatılmıştır? Süreç hangi aşamadadır? Bu konuda kamuoyuna açıklama yapılmayacak mıdır?

DHA'nın olayın gerçekdışı olduğuna dair yaptığı manipülatif/asılsız haberi nedeni ile hakkında işlem başlatılmayacak mıdır?

AKP Genel Başkan Yardımcısı sıfatındaki Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, ilk elden nasıl olayın reddi üzerine bir açıklama yapabilmiştir? Sorumluluğu gereği yanlı açıklamalardan imtina etmesi gerekmez mi? Konuya ilişkin izahınız nedir?

Son on yılda kaç tarım işçisi benzer ırkçı saldırılara maruz kalmıştır? Bu saldırılar sonucu kaç tarım işçisi yaşamını yitirmiş, kaçı yaralanmıştır?

Sürekli olarak yaşanan ötekileştirilen ırkçı yaklaşımları önlemek için politikalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

Başka şehirlerde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak üzere giden çoğu Kürt olan işçilerin güvenliğini sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

Saldırı anında jandarma aranmasına rağmen, Valilik tarafından şikayet kaydı olmadığı nasıl açıklanabilir? Jandarma neden bölgeye gelmemiştir? Bu konu tarafınızca araştırılacak mıdır?

Toplumda gittikçe artan şiddet kültürüne, altında yatan nedenlere ve bu artıştaki devletin etkisine dair Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?