Edirne ve Hakkari olmak üzere iki koldan Ankara’ya doğru başlatılan “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nü sürdüren Hakların Demokratik Partisi (HDP), sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikaları ile sürdürülen temaslarına 4’üncü gününde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) ziyareti ile devam etti. 

Beşiktaş’ta bulunan DİSK Genel Merkezi’ne giden HDP heyetinde Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve PM üyesi Doğan Erbaş yer aldı.

HDP heyetini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu karşıladı. Kısa bir sohbetin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, başlattıkları “Demokrasi Yürüyüşü”nün amacını anlattı. 

‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ HALKTA UMUT YARATTI’

Demokrasi yürüyüşün halkta ciddi umut yarattığını ifade eden Oluç, dün Diyarbakır’da milletvekillerine saldırı olduğunu, ancak bu saldırıların yürüyüşlerini engellemeyeceğini söyledi. 1 Haziran tarihinde Tutum Belgesi açıkladıklarını hatırlatan Oluç, bu tutum belgesinin asgari düzeyde herkesin kabul edebileceği bir belge olduğunu vurguladı.

Tutum belgesinde demokrasi ittifakın koşullarının yaratılması için tüm demokrasi güçlerine çağrıda bulunduklarını dile getiren Oluç, “5 aşamalı bir eylem takvimiz var. Bunun ilki olan Demokrasi Yürüyüşü ayın 20’inde Ankara’da son bulacak. Ondan sonra diğer aşamalarına geçeceğiz. Bu kapsamada herkesi ziyaret ediyoruz” dedi. 

AKP’nin baskıcı politikalarına karşı her alanda mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini belirten Oluç, HDP olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydetti.

ÇERKEZOĞLU: YAN YANA MÜCADELE ETMELİYİZ 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, bir emek örgütü olarak çizgilerinin mücadele çizgisi olduğunu ifade etti.

HDP’nin başlattığı “Demokrasi Yürüyüşü”nün engellenmesinin kabul edilemez olduğunu, belirterek bu duruma tepki gösteren Çerkezoğlu, “gösteri ve toplantı hakkı”nın keyfi bir şekilde engellendiğini belirtti. Türkiye’de demokrasinin kırıntısının bile ortadan kaldırıldığı bir dönemden geçtiklerini sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, “Cezaevindeki durum ortada, muhaliflere yönelik tutum ortada. Bundan dolayı yan yana durup mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

‘MÜCADELEDEN BAŞKA ŞANS YOK’ 

Ülkedeki siyasi atmosferden kaynaklı bu yazın çok sıcak geçeceğini de dile getiren Çerkezoğlu, emek alanında işçi ve emekçilere dönük saldırıların arttığına dikkat çekti. Çerkezoğlu, iktidarın emekçilerin kıdem tazminatı hakkına göz diktiğini belirterek, buna karşı tüm emekçilerin ve demokrasi güçlerinin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

DİSK olarak emek alanında yapılan saldırılara karşı sürekli mücadele ettiklerini ve bunu tüm emek alanına yaymaya çalıştıklarını vurgulayan Çerkezoğlu, sözlerini “emekçilere ve demokrasi güçlerine dönük saldırıların arttığı bir dönemde topyekün mücadele etmekten başka şanslarının olmadığını” söyleyerek noktaladı.

Görüşme sonrasında basına kapalı devam etti.