Halkların Demokratik Partisi'nde (HDP), Hakkari ve Edirne'den Ankara'ya yaptıkları yürüyüş ile başlayan ve 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleriyle sona eren "Demokratik Mücadele Programı" sonrasındaki ilk Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı. 

HDP Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın başkanlığında toplanan MYK’nin gündeminde 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında açıklanan “Barışa Çağrı Deklarasyonu”, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Akdeniz’deki gerilim ve Suriye’deki gelişmeler yer aldı. MYK'de Türkiye’nin dış politikaya dair sergilediği tutum kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.

SAVAŞA KARŞI BARIŞ CEPHESİ

Toplantıda "Barış Cephesini/Hareketini” oluşturmak ve bunun planlanması gündeme alındı. AKP hükümetinin "savaşı gündeme getirerek iktidarını sürdürmeye çalıştığı" değerlendirmelerinde bulunulan MYK'de, “Savaş iktidarına karşı bir barış cephesi" ihtiyacı üzerinde tartışma yürütüldü. Bu doğrultuda açıklanan deklarasyona dair somut adımların atılması yönünde fikir birliğine varıldı ve ilk olarak demokrasi güçleriyle konu üzerine fikir alışverişi yapılması kararlaştırıldı.

ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT

Toplantının temel gündemlerinden biri ise PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasına dönük mücadelenin geliştirilmesi oldu. Barışın sağlıklı ve somut olarak konuşulmasının zeminin oluşmasında Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasının önemli bir gelişme olacağının belirtildiği toplantıda, tecridin kaldırılması için mücadele edileceği vurgulandı. 

Mezopotamya Ajansı / Diren Yurtsever