Halkların Demokratik Partisi (HDP), artan baskı ve saldırılara karşı 22 Ocak'ta Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda "HDP'yi savunuyoruz" şiarıyla büyük bir miting düzenleyecek. HDP, demokratik siyaset, barış ve özgürlük talepleriyle düzenleyeceği mitingle, son yıllarda yaşanan gözaltı, tutuklama, kapatma davası ve parti yönetcilerinin de yargılandığı Kobanê Davası'na yanıt verecek. Saat 12.00'de başlayacak mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile bölge milletvekilleri katılacak. Koma Pel ve sanatçı Ayfer Düztaş da mitingde sahne alacak. Mitingin hazırlık çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 10 gündür kentin tüm ilçelerinde mitinge davet bildirileri dağıtılıyor. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyat Ceylan, mitingin önemi ve çalışmalarına dair konuştu.  

HDP AYAKTA

Eşbaşkan Zeyat Ceylan, yaklaşık 6 yıldır AKP ve küçük ortağı MHP tarafından partilerine yönelik saldırılar gerçekleştirildiğini belirtti. Binlerce partilinin gözaltına alındığı ve tutuklandığını, birçoğunun davalık olduğunu anımsatan Ceylan, tüm bu baskılar karşısında direndiklerini ve siyaset yürüttüklerini ifade etti. "Bugüne kadar kullanılmayan yöntem kalmadı" diyen Ceylan, "Dolmabahçe Mutabakatı’nın boşa düşürülmesiyle beraber saldırılar başladı. Tabi saldırılara karşı direniş ve onurlu bir duruş vardı" diye kaydetti. 

Partilerine dönük saldırıların çok az kısmının farklı bir partiye yapılması halinde siyaset yürütemeyeceğini kaydeden Ceylan, "Bu kadar zorluğa ve zulme rağmen HDP hala ayakta. Son olarak iktidar kumpas davasını, yani Kobane Davası'nı devreye koydu. Nedeni de partimizi kapatmak. Partimizi karalayarak, kapatmayı meşru kılmaya çalışıyorlar. Çünkü siyaseten bizi durduramıyorlardı. Bugün bizi Kobane Davası'yla, yargı sopasıyla tasfiye etmeye çalışıyorlar. Her zaman diyorduk; HDP tabela partisi değildir. HDP halkın kendisidir” diye konuştu. 

MİTİNGE ÇAĞRI

AKP-MHP’nin kendi varlığına karşı sadece HDP'yi tehdit olarak gördüğünü belirten Ceylan, partilerine dönük saldırıları boşa çıkarmak ve AKP-MHP’yi yönetimden düşürmek istediklerini dile getirdi. Ceylan, mitingle saldırılara cevap olacaklarına işaret ederek, "Kürtleri yok edeceğiz' diyenler yok oluyor,  'HDP’yi tasfiye edeceğiz' diyenler tasfiye oluyor. Bundan kaynaklı halkımızı, HDP’yi bu zorlu süreçte sahiplenmeye çağırıyoruz. HDP, demokrasiye sahip çıkan bir partidir. Halkımızı miting günü o alana çıkarak, partisini savunmaya çağırıyoruz. Diyarbakır Kürdistan’ın kalbidir. O yüzden buradan yüksek bir ses çıkarmak istiyoruz” çağrısı yaptı. 

'HALK CEVAP VERECEK’

Eşbaşkan Gülistan Atasoy ise iktidarın saldırılar ve yargıyla partilerini kapatmak istemesinin sonuç vermeyeceğini vurguladı. Atasoy, partilerinin siyasi geçmişine işaret ederek, "Parti kapatmakla sorunlar çözülmedi. Kürt halkının parti kapatma davalarında hafızası taze. Bu tür kapatma girişimleri ve saldırılarla ne bu ülkeye demokrasiyi getirebildiler ne de Kürt sorununu çözebildiler. Kürt halkı, her parti kapatmaya gereken cevap vermeyi bildi. Her parti kapatmasında halk, hem alanlarda hem de seçimlerde çok güçlü cevap vermiştir. Halk bugün de bu kirli siyasete karşı hazır. Amed halkı meydanda bir kez daha bu cevabı çok güçlü bir şekilde verecektir. Parti kapatmaya yeltenenler nasıl ki tarihte devre dışı kalmışsa, AKP ve MHP bloğunun da karşılaşacağı sonuçta bu olacaktır” şeklinde konuştu. 

GÖRKEMLİ BULUŞMA

Kürtlerin politik bir halk olduğunu ve bu durumun da HDP'yi sahiplenme düzeyini arttırdığını ifade eden Atasoy, mitinge dair şunları söyledi: "Miting tam da bu noktada tarihseldir. Miting günü bu halk örgütlü duruşuyla Amed İstasyon Meydanı’nda bir kez daha o fotoğrafı iktidara gösterecek. Halkımızdan beklentimiz büyük. Nasıl ki her dönem saldırılara karşı birlikte güçlendiysek, nasıl ki her tür zorbalığa karşı birlikte mücadele ettiysek, nasıl ki her türlü yasak ve yok saymayı birlikte engellediysek, bugün de aynı şekilde bu saldırılara karşı cevap olacağız. Tekçi anlayışa cevap olacağız. Amed halkı bu görkemli buluşmaya ev sahipliği yapmaya hazırdır."

MA / Ergin Çağlar