Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başbağlar Katliamı'nın yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Komisyondan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede imzasıyla yayımlanan açıklamada katliamın üzerinden 27 yıl geçtiği hatırlatılarak, "Geçen bu sürede hepimizin yüreğini derinden yaralayan bu katliam aydınlatılmadı, aydınlatılması için en ufak bir gerçek adım atılmadı" denildi.

Katliama ilişkin soru işaretlerinin olduğu belirtilen açıklamada, "Jandarma birliği köye 25 km mesafede olmasına rağmen, neden 14 saat sonra geldi? Bulunan 558 kovan neden balistik inceleme sürecine tabi tutulmadı? Katliama ilişkin kayda değer bir soruşturma, yargılama neden yapılmadı? " diye soruldu.

'SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI'

Sivas Katliamı'ndan hemen sonra 5 Temmuz 1993’te gerçekleşen bu katliamın, siyaset malzemesi haline getirildiğine işaret edilen açıklamada,"Katliamın esaslı bir şekilde araştırılması, karanlık ellerin açığa çıkarılarak yargılanması gerekirken, bu katliam ve yitirilen canlar, siyasetin istismar konusu olarak kullanıldı. Bizler, o gün olduğu gibi bugün de, Başbağlar köyünde katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyor ve toplumun adalet talebini sahipleniyoruz. Kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar Katliamı amasız-fakatsız aydınlatılmalı, sorumlular cezalandırılmalı, adalet talebi karşılığını bulmalıdır" ifadeleri yer aldı.