Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Dış İlişkiler Komisyonu eş sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Strasburg Temsilcisi Faik Yağızay, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ile online toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Sancar, Türkiye’de yaşanan sorunlara dair HDP'nin düşünce ve önerilerini Buric ile paylaştı. Sancar, HDP’ye açılan kapatma davası, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, siyasetçilere ve diğer muhaliflere yönelik baskılar, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması gibi hukuksuz uygulamalara karşı HDP’nin demokratik mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduğuna vurgu yaptı.

SANCAR: AK'YE GÖREV DÜŞÜYOR

İktidarın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını tanımamasının ve Avrupa Konseyi’ne bağlı diğer organların kararlarını yok saymasının, sadece Türkiye demokrasisine değil aynı zamanda Avrupa insan hakları sistemine yönelik bir tehdit olduğunu kaydeden Sancar, “Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinin demokratik ilkeler doğrultusunda ilerletilmesi gerekiyor ve Avrupa Konseyi’ne de bu konuda önemli görevler düşüyor” dedi.

BURİC: DİYALOGDA KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Sancar’dan sonra söz alan Buric ise Türkiye’de başta HDP olmak üzere muhalefete yönelik uygulamaları yakından takip ettiğini dile getirdi. Buric, HDP’li belediyelere kayyım atanması, siyasetçilere yönelik gözaltılar ve tutuklamalara karşı Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Raporu ve AİHM'in Demirtaş Kararı uyarınca Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için çaba göstereceklerini ifade etti. Buric, AİHM kararının ardından Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgularken önümüzdeki dönemde de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) üyesi bulunan HDP ile diyalogda kalmaya devam edeceklerinin altını çizdi.(Ankara/MA)