Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, iktidara yakınlığıyla bilinen yayın kuruluşu ATV’nin 12 Aralık’ta ana haber bülteninde yer alan “Kapatma Tartışması” başlıklı haberine ilişkin Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) şikayet başvurusunda bulundu. 

HDP Basın Bürosu tarafından paylaşılan açıklamada, HDP’nin ambleminin değiştirilerek, yapraklar ve yıldızlar yerine “el bombaları” ve “mermiler” yerleştirildiğine dikkat çekildi.

ATV hakkında yapılan şikayet başvurusuna ilişkin yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Yayın kuruluşu sanki partimiz kapatılmış gibi bir izlenim vererek, logonun üzerine bir de kapatma mührü yerleştirmiştir. HDP’nin amblemi, gövdesi iki adet mor elden oluşan, yeşil yapraklar ile çeşitli yıldızlar olan ve toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir ağaç tasviridir. Genel seçimlerde 6 milyon oy alan, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi HDP’nin logosunu şiddet/ölüm materyalleriyle tasvir etmek bir yayıncılık faaliyeti olamaz. Kuruluş bu yayınıyla HDP’yi ve seçmenlerini açıkça hedef göstermiş, yayıncılık adı altında nefret suçu işlemiştir. Partimiz ATV isimli yayın kuruluşu hakkında suç duyurusunda da bulunmuştur.”

‘SEÇMENİMİZ HEDEF GÖSTERİLMİ’

RTÜK’e sunulan dilekçede, “Gerçek amacı yayıncılık olan, yayın etiği ve ahlakına sahip, hukuka, demokrasiye ve seçmen iradesine saygılı bir yayın kuruluşu, demokratik yaşamın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin isimlerini, logolarını, sembollerini partinin açıklamalarını, mesajlarını çarpıtmadan yayınlama ve kamuoyuna objektif olarak yansıtma sorumluluğundadır. Adı geçen ve gerçek amacının yayıncılık faaliyeti olmadığı yaptığı yayınlardan açıkça anlaşılan söz konusu kuruluş, HDP’nin logosunu kendi ahlak ve etik dışı kurgusuyla ekranlarından kamuoyuna yansıtarak, yine kırmızı mühürle kapatmayı savunarak kendisini yargının yerine koymak suretiyle açıkça Anayasal ve yasal suç işlemektedir. Kuruluş bu yayınıyla HDP’yi ve oy veren seçmenlerini açıkça hedef göstermiş, yayıncılık adı altında nefret suçu işlemiş, şiddet yanlısı yayın yapmıştır” ifadelerine yer verildi.

RTÜK’e yapılan başvuruda 6112 Sayılı Yasanın 8’inci Maddesi’ne vurgu yapıldı ve gereğinin yapılması istendi.